Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaprimaju najviše pacijenata

Kako izgleda njihov radni dan i zašto traže veće plaće? Proveli smo dan s liječnicima i sestrama, praznog hoda nije bilo

Bolnički hodnici (Foto: Dnevnik.hr)
Bolnički hodnici (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Bolnički hodnici (Foto: Dnevnik.hr) Bolnički hodnici (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ivan Prskalo (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Prskalo (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Krešimir Bulić (Foto: Dnevnik.hr) Krešimir Bulić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Marijana Borovac Trkulja (Foto: Dnevnik.hr) Marijana Borovac Trkulja (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +1 Očni pregled (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/6 >>
U zdravstvu i dalje nema mira. Zdravstveni djelatnici, koji traže veće plaće, spremaju se za štrajk početkom rujna. Proveli smo dan na odjelu koji u Hrvatskoj zaprimi najviše pacijenata, zagrebačkom KBC-u. Provjerili smo s kojim se problemima susreću liječnici, sestre i medicinski tehničari.

Bila subota, bio ponedjeljak – slika je uvijek ista. Čekaonica je puna. Pacijenti stižu. Stajanja nema. U jednom boksu pacijentica s alergijskom reakcijom. U drugom s krvarenjem u mozgu. Hitno mora na CT.

Pročitajte i ovo Liječnici i štrajk - 4 Nezadovoljni uvjetima Liječnici se pripremaju za štrajk: "Već četiri godine očekujemo od Vlade da prepozna ozbiljnost problema u sustavu" Ilustracija Novi problemi za građane Liječnici počeli pripreme za štrajk: "Beroš namjerno miješa kruške i jabuke''

Pomoćno osoblje koje ju treba odvesti zauzeto je drugim pacijentima. Pa uskaču medicinska sestra i kolega. I vode pacijenticu.

''Ima puno situacija kada se morate brzo preraspodijeliti. Zna se zagužvati, uvijek je ta neka preraspodjela posla da sve stignemo obaviti'', kaže Ivan prskalo, prvostupnik sestrinstva.

Praznog hoda ovdje - nema.

''Za malu ilustraciju, već smo jučer na kirurgiji primili čak 14 hitnih pacijenata. Imali smo deset hitnih operacija. Znači, da je naša hitna sala radila 24 sata bez prestanka. Evo danas do 12 sati smo imali već stotinu i nešto hitnih pregleda. I već troje pacijenata spremamo za hitne operacije'', rekao je dr. Krešimir Bulić, šef kirurške službe u KBC-u Zagreb.

Nije morao na operaciju, ali je Emir dobio infuziju. Na hitnu je došao zbog bolova u trbuhu: ''Ovdje su daleko bolji liječnici nego kod nas u Brčko distriktu. Zadovoljan sam ovdje, ali s našima nisam zadovoljan. Nisam puno čekao. Došao sam za desetak minuta na red''.

Posla je puno, previše. ''Teško je shvatiti da provedete na jednom mjestu 24 sata neprekidno praktički radeći. Da ne dežuramo falilo bi ljudi. Dakle, u ovom trenutku se jedino ovakvim rasporedom dežurstva može pokriti kadrovski adekvatno sve potrebe'', kaže Bulić.

Odradi se i prekovremeno kad treba. Daju, kažu, 1000 posto od sebe.

''Stvarno mislim da smo mi potplaćeni za ovaj posao koji obavljamo. Imamo teža radilišta, lakša radilišta. Sad to treba regulirati sve na nacionalnoj razini", kaže Prskalo.

A evo što pacijenti kažu o zahtjevu sindikata za većim plaćama. ''Naporno je. Danas jutro, sutra popodne, preksutra noćna itd. što imaš od dana, života? Podržavam njihove zahtjeve 100%'', rekao jedan pacijent.

U ponedjeljak ide nova runda pregovora sindikata i Vlade. A strpljenja je - sve manje. 

Danas su na hitnom prijamu u KBC-u Zagreb imali 176 pacijenata. U Dnevniku Nove TV o ovoj tmei razgovarali smo s Marijanom Borovac Trkuljom, voditeljicom smjene na hitnoj u KBC-u Zagreb.

Koliko ste danas dugo na nogama?

11 i pol sati na hitnom prijamu. Ustala sam u 6 ujutro.

Danas je jedan od malo lakših dana?

Danas je jako dobar dan, jer inače prosječno u 24 sata imamo oko 350 bolesnika.

Duge su liste čekanja, kažu bolesnici, a s druge strane liječnici padaju s nogu, gdje se griješi?

Naš hitni bolesnik nikada ne čeka. Ali istina je da ponekad izgubimo vrijeme. Konkretno, nas su iz noćne dočekala četiri alkoholizirana bolesnika. Njihovo zbrinjavanje traje malo duže. Preraspodijelimo se i pružimo skrb najbolje što znamo.

Ali što bi trebalo popraviti u sustavu?

Treba veći broj medicinskih sestara. Veći broj sestara je bolja skrb za bolesnike.

Koliki je nedostatak sestara?

Konkretno u OHBP-u moramo zadovoljiti potrebe za sestrama. A na odjelima je to vjerojatno i više. Ne znam o kojoj je točno brojci riječ, ali malo nas je.

Mislite li da bi povišice kakve ih zahtjeva sindikat riješilo problem ili da će stvoriti samo primirje?

Neće riješiti problem, jer je situacija u sestrinstvu najlošija do sada. Ako se povećaju plaće samo će se smanjiti broj odlazaka sestara izvan Hrvatske. Treba povećati broj sestara. Radi se hiperprodukcija visokoobrazovanih sestara, nisu im priznati studiji sestrinstva. Sve smo više izloženi fizičkoj i verbalnoj agresiji bolesnika. Treba nam priznati status službene osobe. Ima tu još niz problema na kojima bi trebalo raditi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene