Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je u ponedjeljak da je ove godine 18.000 mladih dobilo ugovore o radu na neodređeno vrijeme i ostat će raditi u Hrvatskoj, a vjeruje da će do kraja godine takve ugovore dobiti više od 30.000 mladih Hrvata.


Iz Hrvatske se odlazilo i u Hrvatsku će se i vraćati, rekao je Mrsić uoči početka konferencije o jačanju socijalnog tripartitnog dijaloga, odbacivši katastrofične brojke o stotinjak tisuća otišlih koje spominje HDZ.

Vezani članci Slika nije dostupna Gastarbajteri tvrde: 'Dosta njih se vrati plaćući' Slika nije dostupna 'Da imam priliku pobjeći u Njemačku ili Austriju, išao bih već sad'

Što se tiče zapošljavanja osoba starijih od 50 godina koje su izgubile posao, tu je cijeli paket mjera poput dodatnog obrazovanja, stjecanja dodatnih znanja, vještina i kompetencija, te određenih olakšica za poslodavce koji ih zaposle. Kada cjelovit paket bude gotov, iznijet ćemo ga u javnost, najavio je Mrsić.

'Iz Hrvatske je u dvije godine otišlo 35 tisuća, a došlo 20 tisuća ljudi'

Na upit o učincima sezonskog zapošljavanja u turizmu, Mrsić je rekao da ove godine imamo 20 posto više otvorenih radnih mjesta. U Istarskoj županiji bilježimo najniži postotak nezaposlenih od 2007., a manje je nezaposlenih i u drugim turističkim županijama.

Sasvim sigurno će turistička sezona biti dobra pa ćemo polučiti rezultate koje smo i predvidjeli, rekao je Mrsić.

Upitan za komentar rezultata znanstvenog istraživanja po kojem su radnici manje produktivni u vrijeme velikih vrućina, Mrsić je ocijenio da radnu okolinu sigurno treba prilagoditi klimatskim uvjetima. Za to postoji Zakon o zaštiti na radu, koji je jedan od važnih zakona iako se ponekad na njega ne obraća pozornost kao na neke druge zakone. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju