Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro izbori

Od missice do tajkuna: Evo tko sve sjedi u Europskom parlamentu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za dva tjedna Hrvatska će odabrati svoje zastupnike u Europskom parlamentu. Njih 12 priključit će se tako šarolikom društvu koje su izabrali birači iz cijele Europe.

Tamo sjedi i jedna manekenka, kontroverzni rumunjski tajkun, žestoki britanski euroskeptik i talijanski princ. Koje su obveze i zadaci, a kolike mogućnosti budućih hrvatskih zastupnika.

Pročitajte i ovo Nigel Farage, bivši čelnik UKIP-a (Foto: AFP) Podijeljena zemlja Farage odustao od izbora, vodit će kampanju protiv Johnsonova sporazuma o brexitu Slika nije dostupna ''osudili su politiku žetončića'' Gordan Maras: ''Izbori su pokazali da je SDP najjača stranka u Zagrebu. Građani očito žele promjenu na čelu grada''

Više od 750 zastupnika iz 27 zemalja sjedi u jednom od najvećih parlamenata u svijetu. Najviše ih imaju najmnogoljudnije države Njemačka i Francuska, a najmanje državice poput Malte i Luksemburga. Hrvatskih će biti 12.

>> EKSKLUZIVNO Doznajte od čega strahujemo, a od čega očekujemo korist u EU

'Oni nisu zapravo predstavnici zemalja. Oni su predstavnici građana država članica dakle europskih građana', objasnio je dr. Hrvoje Špehar sa Fakulteta političkih znanosti. Sudjeluju u donošenju zakona, nadziru rad Europske komisije te dižu ruke za ili protiv proračuna Unije.

'Nije zadaća europskih zastupnika da provode zadaće hrvatske Vlade i njezine nacionalne politike u gospodarstvu, ekonomiji, privlačenju investicija i tako dalje. Za to i dalje imamo svoje ministre', kaže Špehar.

Jedan od najpoznatijih europarlamentaraca je Britanac Nigel Farage. Euroskeptik poznat po žestokim istupima protiv političkog vrha Unije. 'Tko ste vi? Ja nikada nisam čuo za vas. Nitko u Europi nikada nije čuo za vas. Nemam dvojbi da je vaša namjera biti tihi ubojica europske demokracije i europskih nacija', rekao je jednom prilikom Farage predsjedniku Europskog vijeća Hermanu van Rompuyju.

Tu je i kći rumunjskog predsjednika koja je bivša manekenka te njihov kontroverzni tajkun. Talijanski princ i playboy ili bivša sudionica izbora za miss Italije. 'Svaki dobar zastupnik sa kvalitetama dobrog pregovarača, s kvalitetama dobrog oblikovatelja ideja može djelovati na način da protežira, da govori o pitanjima koja su relevantna za hrvatske građane', rekao je Špehar.

Za 15 dana Hrvatska bira zastupnike samo za ovu godinu jer se već sljedeće održavaju redoviti europski izbori.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene