Dva tjedna uoči izbora za Europski parlament Dnevnik Nove TV naručio je istraživanje o očekivanjima građana od Europe. Istraživanje je proveo IPSOS PULS 27. i 29. ožujka, telefonski, na uzorku od 802 ispitanika. Mogućnost pogreške je maksimalno 4 posto.


U EU se donose stotine direktiva koje se odnose i na Hrvatsku. Sve je detaljno uređeno, primjerice u kojem obliku se smije prodavati ženska kozmetika. Ostaje pitanje zanima li građane što se događa u EU i što će se događati kada uđemo unutra? 57,3 posto građana kažu da ih zanima što se događa u EU, 40,8 posto kaže ne, dok 1,8 posto nema stav što se toga tiče.

Vezani članci Videozid: Istraživanje, građani o ratu Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV: Što Hrvati misle o ratu u Ukrajini? Crobarometar Ina i inflacija glavne teme u listopadu, građani i dalje pesimistični: Pogledajte i koju ocjenu dobivaju predsjednik, Vlada i Sabor

>> Karamarko 'potonuo' na dno, Josipoviću pala popularnost, a Milanović stagnira

Za nešto više od 90 dana ulazimo u EU, ali to neće odmah značiti i napredak ili boljitak. Sve zemlje koje su 2004. i 2007. ušle u EU ostvarile su gospodarski napredak. Naravno, po toj logici trebalo bi očekivati da će se to dogoditi i u Hrvatskom primjeru.

Građani smatraju da su dobre stvari kod ulaska Hrvatske u EU prednost studiranja u inozemstvu (76 posto), lakše nalaženje posla u zemljama EU (72 posto), lakše će kupovanje i putovanje u zemlje EU (65 posto), brže rješavanje sudskih sporova (59 posto), kupovanje automobila po jeftinijoj cijeni (52 posto), bolja administracija (46 posto), te smatraju da će kamate na kredite padati (41 posto). Međutim, valja napomenuti kako se ništa od toga neće dogoditi preko noći.

Građani strahuju da će ulaskom u EU poskupiti hrana i potrepštine (45 posto), da će se povećati cijena nekretnina (35 posto) te da će teže naći posao u Hrvatskoj jer će tržište biti otvoreno za cijelu EU (32 posto). No, to su sve pozitivna i negativna očekivanja građana spram ulaska u EU, u ovom trenutku.

Pokazalo se da 45,1 posto ispitanih misli kako je ulazak u Uniju dobar. Da je podjednako dobar, kao i loš misli njih 26,6 posto. Da je loše ući u Europsku uniju misli 25,6 posto građana. 2,8 posto ispitanih odgovorilo je da ne zna.

Ovi odgovori vjerojatno su uvjetovani i krizom koja u EU traje već četiri godine

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju