Kutija cigareta, ilustracija
Kutija cigareta, ilustracija Foto: Getty Images

Od sredine listopada mijenja se pravilnik koji određuje količinu cigareta koje građani u Hrvatsku mogu uvesti iz zemalja koje nisu članice Europske unije. Umjesto dosadašnjih 10, od listopada će se bez plaćanja PDV-a i trošarina moći unijeti dvije kutije duhanskih proizvoda.


Kupovina duhana i cigareta u Bosni i Hercegovini i Srbiji po nižoj cijeni od one u Hrvatskoj uskoro će se promijeniti.

Vezani članci Kafić, ilustracija - 3 Dalmatinski ugostitelji kreću u prosvjede, zatvaraju lokale i traže porezno rasterećenje: "Plan B je zatvaranje restorana i otpuštanje radnika" Duhan, Ilustracija Istraga USKOK-a protiv 14 osoba: Nabavljali i preprodavali duhan, državu oštetili za više od 6 milijuna kuna

Naime, Hrvatska je odlučila je izmijeniti Pravilnik o oslobođenju od PDV-a i trošarine za robu uvezenu u osobnoj prtljazi osoba koje putuju iz trećih država (izvan EU-a) te za robu uvezenu kao malu pošiljku nekomercijalnog značaja, piše Glas Slavonije. Ta promjena znači i strože kontrole na granici.

Prema neslužbenim procjenama, Hrvatska godišnje gubi pola milijarde trošarina i PDV-a zbog prekograničnog šopinga u susjednim zemljama.

Izmjenama u Pravilniku, koje na snagu stupaju 15. listopada, promijenit će se i količina cigareta koje će putnici pri ulasku u Republiku Hrvatsku iz zemalja koje nisu članice Europske unije moći unijeti bez plaćanja PDV-a i trošarine. Umjesto dosadašnjih, 10 kutija, odnosno jedne šteke cigareta, bez PDV-a i trošarina bit će dozvoljeno unijeti dvije kutije duhanskih proizvoda.

Promjene će zahvatiti i kupovinu suhog duhana, pa će se od listopada umjesto 250, bez plaćanja nameta u Hrvatsku moći ući s 50 grama.

Prema podacima koje je portal Glas Slavonije dobio iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Slavonci osim hrane i duhana u susjedne države često odlaze i u nabavku lijekova koje su u tim zemljama dostupne bez liječničkog recepta i po nižim cijenama.