Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stanovnici u šoku

'Sjedio sam na terasi i gledao avion kako se ruši'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pad dva zrakoplova tipa MIG 21 vidjeli su i lokalni mještani, a neki od njih opisali su nesreću koju su vidjeli.

Eksploziju zrakoplova čuli su i osjetili neki od stanovnika Plaškog. Čuli smo eksploziju oko 12:50 sati i bila je vrlo jaka, rekla je za Dnevnik.hr jedna od stanovnica tog područja. Dodala je da su oni koji su se za vrijeme eksplozije nalazili u kućama komentirali da su se tresli svi prozori.

Pročitajte i ovo Zvonimir Miler - 2 DRAMATIČNO POSLIJEPODNE Pripadnik HGSS-a za Dnevnik Nove TV otkrio detalje potrage za pilotima iz srušenog MiG-a: "Sreća da je sve kratko trajalo" Franko Vidović - 2 ZA DNEVNIK NOVE TV Šef Odbora za obranu nakon pada MiG-a: "Oni su na samom kraju svog životnog vijeka. Vrlo je rizično ljude upućivati u njima"

>> Kod Ličkog Podhuma se srušila dva MIG-a, piloti lakše ozlijeđeni

>> 'Sjedala se katapultiraju za nekoliko desetinki sekunde'

>> Vukelić: MIG-ovi nisu pali zbog štednje

Na mjestu događaja očevidac sudara Aleksandar Skorupan kazao je da su se zrakoplovi sudarili iznad mjesta gradnje plinovoda na kojem je on kosio traktorom. Po njegovim riječima, od sudara sve se zatreslo i nastao je takav tlak da ga je osjetio u traktorskoj kabini. Vidio je pad samo jednoga katapultiranog pilota s padobranom.

'Sjedio sam ispred kuće i gledao zrakoplove kad se odjednom zrakoplov srušio i došlo je do eksplozije. Vidio sam dva pilota, jednog sa strane Huma i drugog desno od Huma. Nakon toga vidjela se samo prašina', rekao je očevidac Željko Dragaš. Dodao je da je bio na mjestu nesreće te da je 'prizor bio loš'.

'Vidio sam dijelove i gdje je zrakoplov zagrebao, a odletio je u grmlje. Koliko sam čuo, ni ekipa GSS-a nije mogla na to područje jer je minirano. Ja svoju nogu tamo ne bi stavio ni za što', rekao je drugi očevidac. Dodao je da u početku nisu znali o čemu se radi jer su takvi zvukovi česti s vojnog poligona.

'Prema dojavi zrakoplovi su se sudarili'

Da su takvi zvuci udara uobičajeni ponovio je i zamjenik načelnika Plaškog, Damir Šalov. 'Ljudi su čuli dva udara, a piloti su se uspješno katapultirali', rekao je Šalov. Više informacija dao je pročelnik područnog ureda za zaštitu i spašavanje, Martin Barić.

'Područje je problematično, a prema dojavi očevidaca dva zrakoplova su se sudarila. Aktivirane su sve vojne službe', rekao je Barić i dodao da je u bolnicu dovedena jedna ženska osoba, ali da ne može potvrditi uzroke njezinog stradanja, s obzirom da ju je u bolnicu dovela obitelj.

Mjesto pada osigurava policija

Dva zrakoplova MIG-21 Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva pali su kod Ličkog Podhuma kod Plaškog, a mjesto pada osiguravaju policajci karlovačke Policijske uprave. Iz MORH-a su već izvijestili da su se obojica pilota uspješno katapultirala i spasila te da su dobro. Medicinskim helikopterom prevezeni su na dodatne pretrage.

Policija daje svu potrebnu potporu ministarstvu obrane, no za sada je prerano govoriti o provedbi bilo kakvih istražnih policijskih mjera, izjavio je načelnik PU-a Josip Ćelić. Zrakoplovi su pali na brijegu zvanom Hum, s kojega se i oko dva sata nakon nesreće dimi. (B.V./A.E./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene