Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Održava se referendum

Zbog njih mijenjaju ustav: "Jedan smo korak bliže tomu da se pruži glas njihovim potrebama i težnjama"

Australski senat podupro je u ponedjeljak održavanje referenduma radi izmjena ustava kojima bi se priznali njezini domorodački narodi.

Cilj je referenduma dati Aboridžinima i otočanima Torresova prolaza mogućnost da unutar parlamenta savjetuju vladu o pitanjima koja se tiču njihovih zajednica.

Referendum će se održati prije kraja 2023. Prema lokalnim medijima, Australci će na njega vjerojatno izaći u listopadu.

Senat je u ponedjeljak izglasao odluku s 52 glasa za i 19 protiv, kojom je potvrđen tekst ustavnih promjena, koji će se naći na referendumu, nakon što je donji dom parlamenta usvojio nacrt odluke u svibnju.

Članovi senata nakon glasanja počeli su pljeskati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Užas u Australiji VIDEO Strašne snimke požara koji guta zgradu: Ljudi vrište, stotine evakuirane. Pogledajte trenutak urušavanja

"Jedan smo korak bliže tomu da se pruži glas potrebama i težnjama australskih domorodaca", rekla je ministrica za domorodačka pitanja Linda Burney na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak.

Australski premijer Anthony Albanese na društvenoj mreži Twitter napisao je: "Zajedno možemo pisati povijest tako što ćemo u naš ustav staviti priznanje za Aboridžine i Otočane Torresova prolaza".

Pročitajte i ovo Kuća u Australiji Novac nije bitan VIDEO Nudili im 50 milijuna dolara za imanje, nisu pristali: Pogledajte kako sada žive

Albanese se za referendum zalaže otkako je pobijedio na izborima u svibnju 2022.

Dvostruka većina potrebna je da bi se omogućile ustavne promjene. Prema australskom izbornom povjerenstvu, to znači da je potrebno dobiti više od 50 posto glasova za, no i da se većina birača tako mora izjasniti u najmanje četiri od šest australskih saveznih država.

Aboridžini i otočani Torresova prolaza se smatraju dijelom stanovništva od ustavnih promjena iz svibnja 1967. godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene