Obavijesti Video Pretražite Navigacija
morao se cijepiti radi liječenja

Obitelj Rožić tvrdi da je član obitelji preminuo zbog nesavjesnog liječenja: "Mama i ja smo držale tatin nalaz, na kojem je točno bilo jedino njegovo ime i prezime"

Propusti zdravstvenih djelatnika KBC-a Zagreb i Split su doveli do smrti Josipa Rožića, po navodima obitelji. Obitelj Rožić tvrdi da je njihovu članu rečeno da ako se želi nastaviti liječiti - mora se cijepiti.

Ispred zagrebačkog KBC-a obitelj Rožić iz Kaštel Sućurca održala je konferenciju za predstavnike medija.

Upozorili su da je član njihove obitelji preminuo zbog nesavjesnog liječenja i liječničkih propusta liječnika i medicinskog osoblja KBC-a Zagreb i Split. Navode da je njihov cilj informirati javnost i objaviti okolnosti vezane uz predmetne propuste u postupanju zdravstvenih djelatnika. 

Obitelj je rekla da je Josipu Rožiću bilo rečeno da se mora cijepiti ako želi nastaviti liječenje. "Josipu Rožiću postavljen je uvjet da ako se ne cijepi protiv korone, prekinut će se njegovo liječenje. Preminuo je zbog lošeg zdravstvenog sustava, ucjene, liječničkog nemara i pogrešnog liječenja. Imao je samo 57 godina", rekla je njegova kći.

"Taj petak je pokopan"

On je bio hematološki bolesnik od 2018. godine - u početku se liječio u KBC-u Split, a kasnije i u Zagrebu. "U lipnju prošle godine dobio je lijekove koji su njegovu bolest stavili pod kontrolu. U travnju ove godine je otišao u Zagreb da primi dogovorenu imunoterpaiju. Taj dan je njegov liječnik odbio dati imunoterapiju i rekao mu je da se vrati nakon cijepljenja", navela je kći Ivana Rožić.

"Izabrao je život jer je želio živjeti, a na kraju je dobio smrt", izjavila je. Na dan 23. travnja cijepio se prvom dozom Pfizera, a 26. travnja se javio liječniku i obavijestio ga da je cijepljen te je dogovorena imunoterapija. "Taj petak tata nije otišao u Zagreb niti je primio imunoterapuiju. Taj petak je pokopan", rekla je.

Naime, četiri dana nakon cijepljenja Josipu Rožiću je pozlilo - "srušio se, ostao je paraliziran, nije pričao i gledao je u prazno".

Liječnici na Hitnom prijemu u Splitu, objašnjava kći, su na nalazu naveli afaziju - jednu od najčešćih nuspojava moždanog udara. "I napisali su da je njegov neurološki status nemoguće ispitati zbog nesuradljivosti", objasnila je.

Prebačen je u jedinicu intenzivnog liječenja, a osam dana nakon toga je preminuo. "Dvanaest sati je ležao bez pretraga umjesto da mu je napravljen CT mozga. Pravu dijagnozu i tatin uzrok smrti ne znamo jer mu nikada nisu napravljene odgovarajuće pretrage s obzirom na njegovo stanje", dodala je. Također, navela je da nitko njegovo stanje nije htio povezati s cijepljenjem, nego su im rekli da je pozitivan na COVID. "Iako nije imao niti jedan jedini simptom korone, nego je imao iznenadni neurološki poremećaj koji je nastupio četiri dana nakon cijepljenja", izjavila je.

"Želimo istinu i ispriku."

Na nalazu su bile napisane krive dijagnoze, tvrdi. "Mama i ja smo držale tatin nalaz, na kojem je točno bilo jedino njegovo ime i prezime", dodala je.

Osim pogreške u liječenju, govore da je bio i žrtva administracije. Također, poslali su Ministarstvu zdravstva upit o cijepljenju još prije negoli se Josip Rožić cijepio, ali do konferencije nisu dobili odgovor.

"Mi nismo isključivo protiv cjepiva, ali je opasno i donosi mnoge nuspojave. Za mog tatu su liječnici znali da cjepivo predstavlja rizik. Od svih uključenih tražili smo naknadu štete, htjeli smo da nam barem netko kaže da je mogao živjeti."

"Želimo istinu i ispriku", poručili su.

Pročitajte i ovo Dijete na intenzivnoj njezi u bolnici VIRUS NE BIRA Potresna svjedočanstva rodilja iz bolnice u susjedstvu: ''Kad sam došla u bolnicu bila sam negativna, nakon dva dana sam dobila simptome"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kvota za život "Došli smo prekasno..." Kako život može biti dio kvote? Nakon našeg upita HZZO donio novu odluku

Zatim je pred novinarske mikrofone stao obiteljski odvjetnik Karlo Novosel. "Svaki građanin RH ima pravo na zdravstvenu zaštitu i pravnu sigurnost. U konačnici, što je najbitnije - ima pravo na život. Odluke pojedinaca unutar sustava i odgovornih osoba imaju svoju posljedicu", rekao je.

Podnijet će se kaznene prijave i civilne tužbe protiv odgovornih.

"Imamo čovjeka koji je imunokompromitiran. Naprosto, ovdje se ne radi o priči, nego iz medicinske dokumentacije proizlazi da mu je terapija uvjetovana cijepljenjem", rekao je odvjetnik.

"Doktor Radman nije dozvolio da se imunoterapija provede bez njegova cijepljenja", objasnio je odvjetnik. Eksplicitno je rečeno - bez cijepljenja nema imunoterapije. Tada se gospodin Rožić našao u bezizlaznoj situaciji, gdje nije znao što da odabere. Našao se u poziciji straha i nesigurnosti te je bio prisiljen donijeti takvu odluku (da se cijepi)."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene