Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kvota za život

"Došli smo prekasno..." Kako život može biti dio kvote? Nakon našeg upita HZZO donio novu odluku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otac našeg čitatelja trebao je na račun HZZO-a u jednoj privatnoj poliklinici obaviti kirurški zahvat. No poliklinika je premašila broj operacija ugovorenih sa HZZO-om za ovu godinu. Onkološkom bolesniku preostalo je samo čekati do početka iduće godine. Ipak, javili su se iz HZZO-a...

"Svi smo razočarani. Tamo su mu rekli da mu mogu pomoći, a onda... Nema novca", kaže nam Filip Radatović.

Njegov otac rak na plućima dobio je prije tri godine. Nakon kemoterapije rak se povukao. Otac je išao samo na kontrolne preglede. No nedavno je uslijedio šok. Otkrili su moguće nove maligne stanice. U OB Koprivnica, priča nam FIlip, preporučili su mu da ode u privatnu polikliniku Radiochirurgia u Zagrebu. Tamo se, na račun HZZO-a, obavljaju zahvati u kojima se kirurški odstranjuju takve stanice. Otac našeg čitatelja zadovoljio je sve uvjete da mu se pomogne na taj način. No za njega tamo više nije bilo mjesta. 

"Rekli su nam da imaju dogovorenu kvotu s HZZO-om od 150 pacijenata godišnje. Došli smo prekasno", objašnjava Radatović.

"Do kraja godine više neće nikoga operirati. U ta tri mjeseca stanje mu se može pogoršati. Sad je najbolji trenutak za obaviti takvu operaciju, poslije možda bude kasno. Ne razumijem one u HZZO-u koji određuju te kvote. Mislim da oni ne bi trebali biti po principu najbržeg prsta nego po drugim kriterijima. Svi znamo da je kod onkoloških pacijenata vrijeme od iznimne važnosti. Moj otac sigurno nije jedini koji zbog neke kvote ne može na taj radiokirurški zahvat koji bi mu mogao spasiti život, a i siguran sam da je višestruko jeftiniji i učinkovitiji od kemoterapija i imunoterapije kojima će se možda morati podvrgnuti", žali se naš čitatelj.

Obrat u slučaju

"Ne mogu niti želim vjerovati da se zdravlje ljudi može svesti na ispunjene kvote. Volio bih kada bih mu mogao i sam platiti taj zahvat da ne moramo ovisiti o HZZO-u, ali kao i većina ljudi, jednostavno si to ne možemo priuštiti", zaključuje.

Poslali smo upit HZZO-u koliko iznosi ta kvota te koliko stoji taj zahvat, a onda je uslijedio obrat. Otamo su stigle dobre vijesti.

"Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje je 11. listopada 2021. godine donijelo odluku o povećanju kvota ugovorenih postupaka stereotaktične radiokirurgije sa Specijalnom bolnicom Radiochirurgia za 300 postupaka do 31. prosinca 2021.", rekli su nam.

Kažu kako se kvota inače određuje "temeljem stručne procjene o očekivanom broju bolesnika vezano za indikacije za primjenu te terapije te prema uputama Ministarstva zdravstva, i to samo za određene indikacije". 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PODACI HZZO-a Cijepljenje je besplatno, a za liječenje teško oboljelog na respiratoru zaposleni s prosječnom plaćom trebaju raditi 18 mjeseci

Pročitajte i ovo Popuštanje mjera, covid putovnice - 4 Nije putna isprava U nekoliko koraka: Od četvrtka u ljekarnama možete preuzeti svoju EU digitalnu COVID potvrdu

Maksimalna cijena spomenutog postupka koju HZZO plaća je 66.587 kuna, ovisno o lokaciji primjene postupka.

Poliklinika: "Nemamo ništa službeno"

U poliklinici kažu kako obavijest od HZZO-a o povećanju kvote pacijenata kojima su potrebni radiokirurški zahvati još nisu službeno dobili.

"Napominjemo da smo nekoliko tjedana prije ispunjavanja kvote za ovu godinu i pacijente i HZZO pisanim putem upozorili da će ugovoreni broj radiokirurških zahvata na uputnicu uskoro biti iskorišten. Nadamo se da će razgovori s osiguravateljem ubrzo uroditi plodom kako bismo našim pacijentima što više olakšali liječenje", kažu u poliklinici.

A pacijente, objašnjavaju, liječe po redoslijedu njihove prijave na liječenje.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene