Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pod pokroviteljstvom predsjednika

Konferencija povodom obilježavanja Europskog dana za prava pacijenata

Europski dan za prava pacijenata
Europski dan za prava pacijenata Stjepan Banović
Aktualno Galerija Europski dan za prava pacijenata Europski dan za prava pacijenata Foto: Stjepan Banović Europski dan za prava pacijenata Europski dan za prava pacijenata Foto: Stjepan Banović +0 Europski dan za prava pacijenata Galerija 1/3 >>
Obilježen je dan Europskog prava pacijenata na čijoj konferenciji su sudjelovali ugledni liječnici i osobe iz javnog života.

Danas je obilježen Europski dan za prava pacijenata, istovremeno proslavljajući 25 godina djelovanja Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata. Ovaj značajan događaj odvijao se pod visokim pokroviteljstvom Europskog parlamenta, Vlade RH te uz pismo podrške Predsjednika RH, u predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj.

Panel raspravu moderirala je dr. sc. Jasna Karačić Zanetti, predsjednica udruge i voditeljica Ureda za zdravstvenu diplomaciju. Panelisti su bili uvaženi stručnjaci iz različitih područja:

Tena Šimonović Einwalter, Pučka pravobraniteljica,
Prof. Dragan Primorac, znanstvenik i genetičar,
Prof. Željko Krznarić, predsjednik Liječničkog zbora,
Tatjana Cameron Tajči, ambasadorica za prava pacijenata,
Iva Kuliš, predstavnica HALMED-a, stručnjakinja za sigurnost lijekova,
Ana Malbaša Major, istraživačka novinarka.

Svečano obilježavanje započelo je premijernim prikazivanjem video kampanje "Moj glas, moje pravo", u kojoj su sudjelovali ambasadori koji predstavljaju 14 europskih prava pacijenata. To su:

Danijela Martinović
Dalibor Petko
Tatiana Cameron Tajči
Maja Šuput
Mate Bulić
Sanja Doležal
Arijana Čulina
Alka Vuica
Jole
Ivana Plechinger
Frano Ridjan
Mia Begović
Mia Dimšić
Antonia Čosić

Nakon prikaza filma, panel diskusija je započela, ističući transparentnost kao ključnu temu. Prvi puta na jednom mjestu, predstavnici različitih društvenih područja multidisciplinarno su raspravljali o javnom promicanju i govorenju o problemima u zdravstvenom sustavu, pravu na informacije i zajedničkom donošenju odluka.

Fokus je bio na načinu komunikacije zdravstvenih djelatnika s pacijentima te važnosti priznavanja grešaka i ponude najboljih rješenja u slučaju nastanka problema.

Pučka pravobraniteljica je naglasila da se velik dio prekršenih ljudskih prava odnosi na zdravstvenu zaštitu, dok je Prof. Primorac istaknuo važnost individualizirane medicine i personaliziranog pristupa pacijentu.

Prof. Krznarić naglasio je važnost dobre komunikacije između liječnika i pacijenata te potrebu za pravima i obavezama pacijenata unutar sustava, kao i potrebe za boljim odazivom pacijenata na preventivne preglede.

Iva Kuliš je predstavila način praćenja sigurnosti lijekova u Hrvatskoj i prijavljivanja nuspojava od strane pacijenata. Rasprava se proširila na ulogu medija u rješavanju problema u zdravstvenom sustavu. Ana Malbaša Major iznijela je važne činjenice o objektivnom izvještavanju i zaštiti prava pacijenata s medijske strane.

Svi sudionici složili su se da je potrebno otvoreno razgovarati o problemima kako bi se imao točan uvid i efikasno ih riješio.

Tatjana Cameron Tajči naglasila je važnost javnih osoba u promicanju svijesti o problemima pacijenata te najavila medijsku kampanju "Moj glas, moje pravo", koja će pružiti pacijentima informacije potrebne za suočavanje s izazovima zdravstvenog sustava uz Miu Begović koja je dala svoj iskustveni doprinos.

Zaključak Konferencije je potvrdila dr. Karačić Zanetti kako je nužna promjena zakona o zaštiti prava pacijenata, prateći suvremenu medicinu i pružajući bolju zdravstvenu zaštitu za sve, uz uvođenje odgovornosti pacijenata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene