50 tisuća eura za mlade poljoprivrednike. Zvuči obećavajuće. No, osim što mladi mogu biti mladi do 40-e, u poljoprivredi ne smiju biti duže od godinu i pol. Takav propis, za koji u ministarstvu kažu da je dio europskih propisa, mnoge će mlade ostaviti bez mogućnosti prijave na natječaj.


Autohtona sorta vina škrlet Tomislavova je strast. U svojim ga moslavačkim podrumima, ima na hektolitre. Ali novcem iz europskih fondova za mlade poljoprivrednike ne može širiti poslovanje jer radi duže od godine i pol.

Vezani članci Emo faza (Foto: sadanduseless.com) Emo faza im je bila vrlo neugodna, ali danas se barem imaju čemu smijati Australska novčanica s Edith Cowan (Foto: Dnevnik.hr) - 2 "Zar ne postoji nitko tko to provjerava?": Tipfeler na australskoj novčanici uočen šest mjeseci nakon tiskanja

''Ispada da je bolje da smo sjedili s roditeljima ili tratili vrijeme nego što smo radili'', kaže Tomislav Trdenić iz Popovače.

To je dio europskih propisa, kažu u ministarstvu. I ne mogu se, tvrde, mijenjati. No, Tomislav zamjera i ostale komplicirane propise.

''Sve jako dugo traje i nekad je jeftinije, bolje i lakše ostvarit neki svoj cilj direktno , nego preko fondova, jer u fondovima svašta piše, a papir svašta trpi'', kaže.

Svoje imanje u Moslavini, i obiteljski posao, razvijat će na druge načine. Mladi koji ispune uvjete, mogu dobiti do 50 tisuća eura. Novac se može dobiti za podizanje trajnih nasada, kupnju bilja, mehanizaciju, opremanje prostora za preradu proizvoda ili njihovu prodaju na gospodarstvu.

Natječaj se otvara za deset dana.

''Novim natječajem rasteretili smo poljoprivrednike nepotrebne administracije pa neće morati preračunavati tečaj jer će im potpora biti odobrena u kunama; neće morati prikupljati potvrde Porezne uprave, HZZO-a ni HZMO-a, što su morali u prvom natječaju'', poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Neki ne bi na selo, ni za 50 tisuća eura. Oni koji dobiju, mogu nazdraviti škrletom, ali... kapat će im tri godine, na tri rate.