Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konkretne smjene

Obećano - ispunjeno: Hajdaš Dončić predložio razrješenje direktora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kao što je u ponedjeljak ministar Siniša Hajdaš Dončič u Dnevniku Nove TV Mislavu Bagi najavio smjene u redovima direktora javnih tvrtki, konkretne smjene su danas na zatvorenom dijelu sjednice Vlade i predložene.

Na prijedlog Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za upravljanje strateškim trgovačkim društvima, Nadzornom odboru društva Autocesta Rijeka-Zagreb d.d. predlaže se opoziv Željka Denone, dosadašnjeg predsjednika Uprave te imenovanje Josipa Šale novim predsjednikom, priopćila je Vlada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kvalitetnije upravljanje Stranke, gospodarstvenici i stručnjaci složni: Država se treba riješiti 1000 tereta Slika nije dostupna Bez prometa od 10 do 11 Štrajk solidarnosti: Strojovođe stali na sat vremena u znak potpore radnicima TIBO

Također na prijedlog Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za upravljanje strateškim trgovačkim društvima, Skupštini društva HŽ Cargo d.o.o. predlaže se opoziv dosadašnjeg predsjednika Uprave Ivana Leškovića i članova Vlade Hanžeka i Zlatka Martića te imenovanje novog predsjednika Danijela Krakića.

'Smijenjen je direktor ARZ zbog nepoštivanja rokova o spajanju održavanja i naplate u tvrtki HAC ONC, gdje sam unaprijed rekao da neće biti nikakvih popusta, i ukoliko se ne poštuju rokovi i prolazna vremena, ljudi više ne mogu ostati direktori tih javnih poduzeća. A u HŽ Cargu nisam zadovoljan brzinom restrukturiranja tvrtke gdje su najlošiji rezultati, ako pratimo tri željezničke tvrtke', rekao je Hajdaš Dončić novinarima nakon sjednice Vlade. Po riječima ministra Hajdaša Dončića, HŽ Infrastruktura je napravila 'povijesno najveći iskorak ne samo na smanjenju broja zaposlenih, nego i na optimalizaciji procesa i investicijama', nakon toga i HŽ Putnički dok je HŽ Cargo 'nažalost bio na zadnjem mjestu'.

>> Hajdaš Dončić: Bio bih lagano retardiran da to ne vidim!

Ujedno, radi odlaska na tu dužnost, Skupštini društva predlaže se i opoziv Danijela Krakića kao člana Nadzornog odbora, na prijedlog navedenog Povjerenstva, a na inicijativu Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Napominjući da je HŽ Cargo u postupku privatizacije, Hajdaš Dončić je ustvrdio kako sadašnja Uprava sve to nije uspijevala 'hendlati' te je stoga donesen zaključak o smjeni Uprave i postavljanju jednočlane Uprave 'u smislu sanacijskog vijeća koje će brzim i oštrim rezovima omogućiti da Cargo preživi, da ne ode u stečaj'.

'Znamo svi koji je problem Carga. Nažalost, on je jednostavan, a to je 1.200 do 1.500 radnika više. Cargo ostvaruje mjesečno oko 30 milijuna kuna prihoda, a trošak mu je 60 milijuna kuna', rekao je ministar.

Mogući stečaj kao, nažalost, izglednu opciju pokušavamo spriječiti i mislim da ćemo imati potporu većinskih sindikata unutar tvrtke, kazao je Hajdaš Dončić i dodao da radnici HŽ Carga neće dobiti klasični otkaz.

'To nisu klasični otkazi, postoji željezničarski fond, fond solidarnosti, gdje većina zaposlenika može otići i smanjuje se bruto plaća na 4 tisuće kuna i onda postupno, kako HŽ Cargo profunkcionira, ti se radnici mogu pozivati zbog povećanja posla ili za isplatu otpremnine. To je jedino rješenje, drugih nema', ustvrdio je.

Smjena čelništva u HŽ Cargu i ARZ-u, kaže ministar, neće odgoditi privatizaciju, odnosno koncesioniranje tih tvrtki.

Hrvatskom saboru upućen je prijedlog za razrješenje Igora Sutlovića, dosadašnjeg člana Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije, s danom 30. rujna 2013. godine, radi isteka mandata. Za novu članicu predlaže se Sonja Tomašić Škevin, temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom pozivu.

Kao predstavnici nadležnih ministarstava, imenovani su članovi Otočnog vijeća. To su Venko Ćurlin, Radoslav Barišić, Niko Raič, Nada Trgovčević Letica, Marija Šćulac Domac, Ivo Milatić, Višnja Grgurić-Štimac, Vesna Rajković, Danijel Meštrić, Ksenija Koščević-Čuvalo i Sani Ljubunčić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene