Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nastojimo ublažiti posljedice ZOR-a'

Novosel: 'Treba potrošiti 250 milijardi eura na kvalitetna radna mjesta i budućnost europskih građana'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mladen Novosel predsjednik SSSH-a, na konferenciji za novinare izjavio je kako sindikati nastoje ublažiti negativne posljedice ZOR-a.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel izjavio je u vezi pregovora o izmjenama Zakona o radu (ZOR) da sindikati nastoje ublažiti negativne posljedice prijedloga ZOR-a koji je prošao prvo čitanje u Hrvatskom saboru. Novosel je na konferenciji za novinare rekao da vladajuća Kukuriku koalicija ima dovoljno glasova i mogućnost izglasovati novi ZOR-u Saboru, no radnicima će biti slaba utjeha što će ih zbog toga moći kazniti na idućim izborima.

Pročitajte i ovo Donald Trump - 4 Anti NATO retorika Donald Trump je napravio uslugu Europi Donald Trump Učinio uslugu? Što Trumpova šokantna izjava znači za Europu: "Sjetite se kako su se nosili s raspadom Jugoslavije 1990-ih"

Sindikat Preporod traži hitno donošenje uredbe o plaćama

Stajalište je SSSH da se pregovori vode po načelu 'identifikacija problema - dokazi - rješenje', te ponovio kako su u nekim starima približena stajališta, a o nekima još treba razgovarati. Ključnim točkama označio je preraspodjelu radnog vremena, zapošljavanje preko agencija za privremeno zapošljavanje i reguliranje uvjeta otkaza. Na upit u vezi mogućih prosvjeda za 1. svibanj, Praznik rada, Novosel je rekao da će o tome odlučiti Predsjedništvo SSSH na sjednici zakazanoj za 10. travnja.

Izaslanstvo od 50 članova SSSH sudjelovat će na europskim demonstracijama 4. travnja u Bruxellesu, jer se radnička prava ne štite samo u Zagrebu, najavio je Novosel. Dodao je kako su euro demonstracije, na kojima se očekuje oko 50.000 prosvjednika, dio kampanje Europske konfederacije sindikata (EKS/ETUC) pod nazivom 'Novi put za Europu – borba za investicije, kvalitetna radna mjesta i jednakost', te zahtjeva za socijalnu Europu, kvalitetnih radnih mjesta, dostupnih javnih usluga i pravednih plaća.

Novosel je rekao da se euro demonstracije održavaju u kontekstu skorih izbora za Europski parlament. Stoga ETUC poziva sve građane da glasaju za kandidate koji se zalažu za promjenu načina na koji EU trenutno funkcionira, odnosno za alternativnu viziju Europe, koja će raditi u interesu europskih građana i njihovih prava, te poticati socijalni napredak i otvaranje kvalitetnih radnih mjesta.

Sindikat državnih službenika: 'Milanka Opačić dezinformira javnost!'

Također je najavio da će kandidacijskim listama u Hrvatskoj SSSH uputiti svoju platformu i prema dobivenim odgovorima dati preporuku članstvu za glasovanje, te upozorio da pet godina nakon početka krize europski građani i dalje pate od ekonomske i socijalne nesigurnosti, a nezaposlenost te širenje prekarnog rada, nejednakosti i siromaštva uništavaju mnoge živote.

Inzistiranje na politikama štednje i fiskalne konsolidacije dodatno pogoršava situaciju, a socijalni pokazatelji (siromaštvo, nejednakost, nesigurnost zaposlenja, razina plaća) uz većini članica EU i dalje se pogoršavaju, naglasio je.

'Novi put za Europu' je plan ETUC-a za investicije, održivi razvoj i kvalitetna radna mjesta, čiji bi temelj trebalo predstavljati investiranje dva posto BDP-a godišnje tijekom idućih 10 godina, rekao je Novosel. Investicije treba usmjeriti u izgradnju snažne industrijske baze europske ekonomije, kvalitetne javne usluge, učinkovite sustave javne uprave, socijalnu državu, obrazovanje i istraživanje. Investicijski plan mogao bi se financirati kroz postojeće mehanizme (Europska investicijska banka, neiskorištena sredstva europskih fondova), te izdavanjem 'euro-obveznica'.

Upozorio je da je 1.000 milijardi eura potrošeno na spašavanje financijskog sektora, a 1.000 milijardi eura javnog novca izgubi se svake godine uslijed porezne evazije i prijevare. Stoga je vrijeme da se potroši 250 milijardi eura na kvalitetna radna mjesta i budućnost europskih građana, jer bi takav investicijski plan mogao rezultirati s do 11 milijuna novih radnih mjesta, naglasio je Novosel. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene