Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolektivni ugovor

'Milanka Opačić dezinformira javnost!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milanka Opačić naišla je na kritiku Sindikata državnih službenika da je u vezi Kolektivnog ugovora jučer dezinformirala javnost.

Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske optužio je ministricu socijalne politike i mladih Milanku Opačić da je dezinformirala javnost prilikom jučerašnjeg potpisivanja Kolektivnog ugovora (KU) za djelatnost socijalne skrbi jer je neugovaranje dodataka od 4, 8 i 10 posto za radnike s 20 i više godina staža opisala kao proces usklađivanja s Temeljnim kolektivnim ugovorom (TKU) za javne službe.

Pročitajte i ovo Stjepan Topolnjak Novi dodatak Postignut dogovor Vlade i sindikata: Rastu plaće, božićnica 300, a uskrsnica 100 eura Slika nije dostupna Potpisan i Dodatak ugovoru Mrsić: Radnici će moći u štrajk odmah po neisplati plaća

Dodaci od 4, 8 i 10 posto nisu bili predmetom uređenja TKU-a, već isključivo granskih kolektivnih ugovora, pa se s njime ne mogu ni usklađivati, a jedino usklađivanje koje treba provesti između granskih kolektivnih ugovora i TKU-a jest obveza neugovaranja naknade za prijevoz, priopćio je Sindikat državnih službenika.

'Samo jedna žena ga piše u HZZO-u i ona ga očito jedina zna rastumačiti' 

Potpisivanjem KU-a za djelatnost socijalne skrbi zapravo se dogodilo to da je jedan granski kolektivni ugovor usklađen sa Zakonom o uskrati isplate uvećanja plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža, koji je Hrvatski sabor donio 21. ožujka, a temeljem kojeg Vlada planira ne isplaćivati zakonito ugovorene dodatke zaposlenicima u javnim i državnim službama, tvrdi se u priopćenju.

Sindikat koji je potpisao takav KU popustio je pod ucjenom, kao što su ranije popustili i sindikati u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje i Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, kada su dovedeni u poziciju izbora između kolektivnih ugovora ili dodataka za vjernost poslodavcu.

Takav izbor je legitiman i sindikat koji odluči sačuvati KU pod cijenu izgubljenog pojedinačnog prava za to ima više ili manje opravdani razlog, no nazivati popuštanje pred silom i ucjenom 'usklađivanjem' u najmanju je ruku neumjesno, ističe Sindikat državnih službenika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene