Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DEMOGRAFSKA KRIZA

"Novogodišnje" bebe iznova ukazale na zastrašujuće razmjere problema koji bi nas mogao baciti na koljena

Nastavljaju se negativni demografski trendovi (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Nastavljaju se negativni demografski trendovi (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Nastavljaju se negativni demografski trendovi (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Nastavljaju se negativni demografski trendovi (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Nastavljaju se negativni demografski trendovi (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Karlovac je svoju prvu bebu čekao do jutra, baš kao i Vinkovci, Osijek i Nova Gradiška. Novogodišnja beba u Požegi je stigla 1. siječnja navečer, Virovitica i Šibenik dobili su je 2. siječnja, a Pakrac tek 3. siječnja.

U prvih deset mjeseci prošle godine rođeno je 1500 djece manje nego u istom razdoblju 2016. godine. Negativni trendovi nastavljaju se i u novoj godini. Iako je prva beba u Hrvatskoj u 2018. rođena odmah iza ponoći, u nekim rodilištima novogodišnje bebe stigle su s dan ili dva zakašnjenja, a negdje još nisu ni rođene.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Fokus na obrazovanju Selak Raspudić predstavila Mostov program pa poručila: "Pojedini crkvenjaci agitiraju za političke opcije" Ilustracija Bijela kuga Porazni podaci: Prošle godine u Hrvatskoj rođeno najmanje djece u proteklih 10 godina

Iako je stigao tek drugog dana Nove godine, Uroš je prvi rođeni Vukovarac u 2018. Nešto je brža od njega bila Lana, koja se rodila u novogodišnjoj noći, a s majkom je stigla iz Bošnjaka nedaleko od Županje.

Zbog dobre opremljenosti u vukovarsku bolnicu sve češće dolaze žene iz drugih mjesta pa broj novorođene djece ondje ne opada. "Ove godine smo imali 392 poroda, što je otprilike isto kao prošle godine", kaže Joško Rinčić, ginekolog iz Opće bolnice Vukovar. No u većini gradova rađa se manje djece, pa je i novogodišnja noć u mnogim rodilištima bila neuobičajeno mirna.

Karlovac je svoju prvu bebu čekao do jutra, baš kao i Vinkovci, Osijek i Nova Gradiška. Novogodišnja beba u Požegi je stigla 1. siječnja navečer, Virovitica i Šibenik dobili su je 2. siječnja, Pakrac tek 3. siječnja, a u Sinju se ona još čeka.

Nastavljaju se negativni demografski trendovi (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Nastavljaju se negativni demografski trendovi (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Demografi kažu - negativni trendovi nastavit će se i u ovoj godini. "Mi očekujemo nastavak smanjivanja rodnosti i ona će vrlo vjerojatno pasti negdje na 35.000 rođene djece godišnje. Smrtnost će vjerojatno biti negdje iznad 55.000 i mi očekujemo u sljedećoj godini prirodni pad stanovnika možda i za čak 20 tisuća ljudi", kazao je demograf Stjepan Šterc.

Za demografske mjere Vlada je izdvojila milijardu kuna, a vukovarski gradonačelnik odlučio se na još neviđene poteze. "Prvi grad u Hrvatskoj koji je uveo takvu jednu mjeru, znači, kako ste rekli, za djecu, odnosno obitelji s troje i više djece do 16. godine, Grad Vukovar osigurat će novčana sredstva za pokrivanje režijskih troškova", kazao je gradonačelnik Ivan Penava.

Mariji Mandarić, koja je na Silvestrovo rodila svoje prvo dijete, najvažnije je da zadrži posao. "Za posao se nadam da će me čekati, da će biti, tako da samim time će biti i budućnost za moje dijete u ovom gradu..." A bude li posla i plaće od koje se može pristojno živjeti, njezina Katja neće dugo biti jedinica.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene