Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novica Petrač današnjim je iskazom na ponovljenom suđenju za otmicu sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca preuzeo odgovornost za taj zločin i ustvrdio kako njegov otac Hrvoje nema nikakve veze sa slučajem zbog kojega je u odsutnosti ranije osuđen na šest godina zatvora.


'Htio bih se ispričati Tomislavu Zagorcu i njegovoj majci, ali i svom ocu zbog svega što sam mu napravio svojom glupošću', kazao je Novica Petrač, rekavši kako je otmicu planirao s prvooptuženim Ivanom Matekovićem. Ipak, kazao je kako ne zna da je Mateković organizirao grupu za otmice djece još nekih bogatih Zagrepčana.

Vezani članci Slika nije dostupna Ico Mateković osuđen na godinu dana zatvora Slika nije dostupna Odbije li Petrač svjedočiti čeka ga još mjesec dana zatvora?

Motiv zločina bio je novac kojim se, kako je rekao, želio
osamostaliti. Stoga je s dugogodišnjim prijateljem Matekovićem isplanirao otmicu sina generala Zagorca, očeva prijatelja za kojeg smatra da je tijekom rata 'opljačkao oko 100 milijuna eura'. 

Novica je dodao kako je i Mateković bio ljut na bivšeg poslovnog partnera Zagorca jer je njegovom bratu Liberu, također optuženom za sudjelovanje u otmici, ostao dužan novac i jer je postao general, a da 'na frontu nije ispalio ni metka već je ratovao iz ureda'.

Osim toga, obojica su vjerovala da otmicu neće prijaviti policiji, jer ga je strah.

Novica tvrdi da je tražio da se 'akcija', u kojoj je on bio zadužen za dobivanje informacija iznutra, izvede kada njegov otac ne bude u Hrvatskoj. Sve ostalo trebao je dogovoriti Mateković koji je navodno mogao doći do ljudi spremnih na sve.

No, neki od njih nisu željeli oteti dijete generala, a na akciju su pristali tek kada im je Novica poručio da iza svega stoji njegov otac. 

'To je najveća glupost koju sam ikada učinio', izjavio je na sudu.

Na pitanje suca Ivana Turudića Petrač mlađi je kazao kako nikada nije dobio svoj dio od otkupnine, da ne zna gdje se novac nalazi te da je njegov otac danas prvi put čuo kako je on sudjelovao u otmici.

Obrana Hrvoja Petrača zatražila je, a sud prihvatio da se od
zagrebačke policije zahtijeva objašnjenje zašto u sudski spis nisu priloženi transkripti nekih tajno snimanih razgovora Hrvoja Petrača s Vladimirom Zagorcem.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. listopada.