Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pojavio se u susjedstvu

Novi soj korone sve bliže Hrvatskoj, brzo se širi: Đikić otkriva nove simptome

Aktualno Galerija Novi soj koronavirusa - 3 Novi soj koronavirusa - 3 Foto: DNEVNIK.hr Novi soj koronavirusa - 2 Novi soj koronavirusa - 2 Foto: DNEVNIK.hr Novi soj koronavirusa - 1 Novi soj koronavirusa - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ilustracija Galerija 1/4 >>
Novi soj koronavirusa iz Indije je došao i do Europe, a potvrđen je u Sloveniji. Liječnici kažu da će vrlo vjerojatno doći i k nama. Nije isti kao prijašnji sojevi - ima novih simptoma, posebice kod djece.

X B.B 1-16 naziv je novog soja koronavirusa, podvarijante omikrona. U Hrvatskoj ga još nema, no pitanje je vremena kad će se pojaviti.

Znanstvenik Ivan Đikić kaže da su se pojavili novi simptomi: "Karakteristika je da se vrlo brzo širi, ima blage simptome i među njima su neki novi simptomi kao što su upala očne spojnice, konjunktivitis, crvenilo i svrbež u očima pretežno kod djece i to je jedan od tipičnih novih simptoma."

Pročitajte i ovo Ilustracija Potvrđen arcturus Novi soj koronavirusa stigao u susjedstvo: Ima neugodne simptome i brzo se širi

Ovaj soj pojavio se u Indiji prije tri mjeseca. Profesor Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević kazao je da nema potrebe za velikom brigom. Ljudi imaju zaštitu preko staničnog imuniteta, bilo da su cijepljeni ili da su bili u kontaktu s virusom.

"Svijet je globalno sijelo, ako je došao u Sloveniju, ja očekujem da će doći i u Hrvatsku. U Indiji se dnevno bilježi 10 tisuća tih novih slučajeva, diljem svijeta je 30-ak zemalja koje tipiziraju. Ja vjerujem da će se brojka tih koje su zaražene povećavati", dodaje Puljiz

Dvadesetak pacijenata u ovom se trenutku liječi od COVID-a u klinici. Međutim, radi se o starijim osobama i onima koji imaju neke kronične bolesti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Upozorenje WHO-a Novi soj koronavirusa ima nove, neugodne simptome: "To je nešto što dosad nismo vidjeli"

Reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus prošetala se Zagrebom te pitala ljude imaju li dojam da COVID-a uopće još ima.

"Koliko je moguće, koliko se moguće zaštiti i glede higijenskih maske i svega, apsolutno koliko je moguće, a sad to je, kako bi se reklo, u zraku", rekao je Denis.

Ivana se novog soja ne boji: "Dvaput sam preboljela, nisam se cijepila i neću, nije me strah."

Tek treba vidjeti što će biti s razvijanjem cjepiva koje će biti prilagođeno novim budućim varijantama.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene