Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrđen arcturus

Novi soj koronavirusa stigao u susjedstvo: Ima neugodne simptome i brzo se širi

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Najnoviji podaci slovenskog Nacionalnog zdravstvenog laboratorija pokazuju da su među uzorcima pozitivnima na koronavirus, koji su sekvencirani između 24. ožujka i 7. travnja, potvrdili i novu podvarijantu omikrona XBB.1.16. odnosno arcturusa.

Najnoviji podaci Nacionalnog laboratorija za zdravlje, okoliš i hranu (NLZOH), objavljeni na njihovim stranicama, pokazuju da su među uzorcima pozitivnima na koronavirus sekvenciranim između 24. ožujka i 7. travnja potvrdili i jedan slučaj najnovije podvarijante omikrona XBB.1.16., poznat kao arcturus.

Nova podvarijanta donosi i nove simptome poput svrbeža, konjunktivitisa i visoke temperature, ali dosad nisu zabilježene ozbiljnije komplikacije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi podaci Prošlog tjedna u Hrvatskoj zabilježena 542 nova slučaja koronavirusa

Trenutno u Sloveniji dominira varijanta XBB.1.5. Njih 77 sekvencirano je u navedenom razdoblju, piše N1info.si.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila na novu podvarijantu

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je na ovu varijantu koronavirusa. Stručnjaci kažu da ima veću stopu prenosivosti od prethodnih sojeva, ali se ne čini opasnijom.

WHO ju je uvrstio na popis varijanti pod nadzorom od 22. ožujka. Matthew Binnicker, ravnatelj kliničkog virusološkog laboratorija u klinici Mayo, rekao je kako ta vrsta omikrona uzrokuje sve veći broj slučajeva u određenim dijelovima svijeta, uključujući Indiju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Visokozarazan Eksplozivno se širi novi soj korone, u dijelu jedne velike zemlje zbog njega su vratili obvezu nošenja maski

Nagli porast zbog spomenute podvarijante zabilježen je i u SAD-u, Kanadi, Singapuru, Australiji te Japanu. Pronađen je i u Danskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Nizozemskoj, Švedskoj i Italiji.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene