Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele uvesti realnije ocjene

Odzvonilo "štancanju" odlikaša? Ministarstvo obrazovanja mijenja pravilnik o ocjenjivanju

Školski dnevnik (Foto: Dnevnik.hr)
Školski dnevnik (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Učenik na satu (Foto: Dnevnik.hr) Učenik na satu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Odlikaši u školi (Foto: Dnevnik.hr) Odlikaši u školi (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Željko Stipić iz sindikata Preporod (Foto: Dnevnik.hr) Željko Stipić iz sindikata Preporod (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Profesorica Dajana Vidaković (Foto: Dnevnik.hr) Profesorica Dajana Vidaković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +3 Učenici na predavanjima (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/8 >>
Zbog nerealno dobrih rezultata ministarstvo želi mijenjati pravilnik o ocjenjivanju, a učitelji u javnoj raspravi kritiziraju jer imaju više posla, pa neki čak traže i ukidanje općeg uspjeha.

More petica u hrvatskim imenicima trebao bi regulirati novi pravilnik o ocjenama. Roditelji ga podržavaju jer smatraju da je previše odlikaša, a nije sve za svakoga.

Pročitajte i ovo Matura Daleko, a blizu Test s velikim ulogom: Interes za pripreme za maturu raste, a ima i onih koje ne treba plaćati Slika nije dostupna ''DAJ PET'' Preračunala se: Profesorica matematike digla ocjenu Milanovićevom sinu pa dobila opomenu pred otkaz

"Ako dobiju jedinicu, bit će mama i tata ljuti, a ako dobiju peticu, dobit će neku nagradu", objašnjava nam Snježana Jagarinec iz Zagreba u čemu je problem s ocjenjivanjem.

Novi pravilnik trebao bi uvesti objektivnije ocjenjivanje, uvjerava resorna ministrica Divjak. Primjerice, ocjena se neće dobivati za napamet naučenu definiciju bajke i basne, nego za njihovu primjenu.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak tvrdi da im plan nije da "reforma poluči više superodlikaša", već da ocjene budu realnije kako bi učeniku dale "realniju povratnu informaciju o tome što treba napraviti da bude bolji i bolje uči".

Učitelji će i dalje dva puta godišnje pisati vremenike – kalendare s datumima svih pisanih ispita. Novost je mogućnost izmjene datuma svaki mjesec, ali samo uz dogovor učenika i svih učitelja koji im predaju.

Učiteljica engleskog i njemačkog jezika Dajana Vidaković kaže kako objavljivanje vremenika učenicima znači da već unaprijed znaju kada se koji ispit piše. "To u osnovi potiče kampanjsko učenje", objašnjava.

Čelnik sindikata Preporod Željko Stipić smatra da je riječ o kozmetičkim promjenama. "Sada se osim razrednika i predmetne učitelje zadužuje informativnim razgovorima s roditeljima, to nismo imali do sada“, požalio se Stipić.

Ocjenama od 1 do 5 i dalje će se ocjenjivati svi učenici u osnovnoj i srednjoj školi. No i tu stižu kritike jer nije primjerice svaka četvorka ista. Učenici koji imaju dvojke, trojke i tek poneku peticu mogu imati prosjek 3,5, što je vrlo dobar. Istu ocjenu tako može imati i učenik koji uz petice i četvorke ima jednu trojku.

Iako je na prvi pogled vidljivo kako se ocjene tih dvaju učenika itekako razlikuju, obojici je zaključna ocjena vrlo dobar. I zato učitelji u javnoj raspravi predlažu zaključivanje na dvije decimale ili ukidanje općeg uspjeha.

Profesorica Vidaković tvrdi kako se opći uspjeh zaokružuje, što dovodi do "pomame za zaključnim ocjenama kako bi ih se navuklo na višu ocjenu".

O ocjenjivanju se raspravlja još osam dana. Učitelji su u internetskoj raspravi ostavili više od 700 komentara, iako rasprava traje u vrijeme godišnjih odmora.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene