Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ministar miran

Nove komplikacije za Uljanik: Belgijski brodovlasnik odustao od završetka gradnje u pulskom brodogradilištu

Darko Horvat (Foto: Dnevnik.hr)
Darko Horvat (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Darko Horvat (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Belgijski brodovlasnik Jan de Nul odustao je od završetka gradnje svojeg jaružala u pulskom brodogradilištu i zatražio povrat jamstava, objavila je Uljanik grupa na Zagrebačkoj burzi. To znači da bi državi mogao naplatiti gotovo milijardu kuna državnih jamstava.

To bi bio novi izdatak na već plaćenih tri milijarde i 100 milijuna kuna, a koji se pokušao izbjeći razgovorom s brodovlasnikom.

Pročitajte i ovo Darko Horvat (Foto: Dnevnik.hr) Sljedeći dani presudni Ministar Horvat: Još čekamo povratnu informaciju o brodogradilištima Uljanik i 3. maj iz Kine Slika nije dostupna Odluka za desetak dana Ministar Darko Horvat otkrio kojem su modelu ulaska u brodogradnju Kinezi najskloniji

Očito je da je i brodovlasniku prekipjelo te da će do dogovora teško doći. Ministar Horvat situaciju, čini se, ne vidi dramatičnom i tvrdi kako novinari prejudiciraju.

''Ono pismo koje smo mi u petak dobili vezano je za povrat svih avansnih uplata koje je vlasnik platio da bi se brod završio. Pregovori i razgovori još uvijek traju i ja ću još jednom putovati na taj razgovor u Bruxelles, a sve insinuacije da je svemu kraj vrlo su neodgovorne, ciljane, i ja ne znam otkud dolaze'', kazao je ministar.

Član nadzornog odbora Uljanika Samir Hadžić tim povodom je kazao: "Predložili smo hodogram, gantogram, kako god to zovemo na šta su Vlada i ministarstvo trebali reagirati i potpisati ugovor nisu to napravili. Polsije toga Jan de Nul je tražio da se brod otegli. To su pripreme koje traju otprilike mjesec dana i na kojima je zaposleno između 50 i 100 ljudi. U Vladi su njima obećali svašta ali mi smo sedam mjeseci bez plaće i u štrajku. Tko će im to raditi?"

"Ovo je potpuno očekivano. Zašto? Pa 8.3. je trebalo biti dogovoreno s Jan de Nulom kako ćemo mi u Uljaniku nastaviti graditi taj brod i dovršiti ga. Prošao je taj rok, a da se Vlada o tome nije očitovala", dodao je predsjednik štrajkaškog odbora Boris Cerovac.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene