Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski znanstvenici od danas rade na novim terapijama i lijeku za rak! Iz europskih fondova dobili su 5 milijuna eura za svoja istraživanja koja bi trebala pomoći u liječenju malignih bolesti. Za projekt Innomol već su raspisani novi natječaji, a podršku su danas dobili od europskih kolega.


Zahvaljujući 5 milijuna eura iz europskih fondova, znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković sljedeće tri godine provest će u traženju novih terapija i lijeka za tumorska oboljenja. 'Ne bi to nikako mogli bez EU fondova ostvariti, ovo je strahovito važno za naš institut, time i služimo kao primjer drugim institutima', kaže Oliver Vugrek, predstojnik Zavoda za molekularnu medicinu IRB-a.

>> Hrvatski znanstvenici DOBILI 5 MILIJUNA EURA! Evo zašto!

Vezani članci Istraživanje Nove TV o koronavirusu - 13 Ekskluzivno Istraživanje Nove TV: Što Hrvati misle o propusnicama i kojem članu Stožera najviše vjeruju Organska hrana/Ilustracija (Foto: AFP) Može li organska prehrana smanjiti rizik od razvijanja tumora? Petogodišnja studija pokušala naći odgovor

Na Institutu se u posebnom inkubatoru čuvaju tumorske stanice. Za to su potrebni strogo kontrolirani uvjeti kao što je prosječna tjelesna temperatura od 37 stupnjeva. A osim u ovakvom kemijskom laboratoriju na istraživanju novog lijeka za rak radit će i biolozi te medicinari i to njih tristotinjak. Raspisani su natječaji za nove radne snage, a podršku su dobili i od europskih kolega.

Unatoč niskim ulaganjima u hrvatskoj znanosti, naši su stručnjaci dobili priliku napraviti značajan korak u svjetskoj znanosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook