Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova pravila

Ne razvrstavate otpad? Bit će kazni!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U roku od godinu dana svi će morati reciklirati kućni otpad i to čak šest vrsta. Najveći je zadatak pred jedinicama lokalne samouprave. Moraju svim građanima omogućiti recikliranje. Ne učine li tako - moguće su i kazne.

Briga o otpadu i razvrstavanje znači i niže račune za smeće.To znaju i Čakovčani. Svaka vrsta otpada u njihovim domovima ima svoju kantu. A na ekološkoj svijesti u Čakovcu se puno radilo. ''Napominjem da je to sustavni rad prisutan na ovom području 10-ak godina'', rekla je Snježana Tkalčec Avirović, direktorica Čakoma.

Pročitajte i ovo Smeće posvuda u Zagrebu, a stiže poskupljenje - 7 Prijeti gomilanje smeća Objavljeno koliko će Zagrepčani po novome plaćati odvoz smeća: Na udaru jedna velika skupina građana Smetlari u Osijeku (Foto: Dnevnik.hr) - 1 osijek rastura Ovo je jedini hrvatski grad čiji stanovnici mogu odvajati 6 vrsta otpada, a da pritom ne moraju ni – izuti papuče

Čakovečki primjer morat će slijediti i ostatak zemlje. Prema novom zakonu, otpad se mora razvrstavati na - papir, metal, staklo, plastiku, tekstil, krupni otpad.

>>Osijek prednjači u razvrstavanju otpada

''To je nešto što se govori od 2005. godine kada je bio stari zakon na snazi, no pojedine odredbe koje se odnose na uvođenje primarne selekcije, dakle na kućnom pragu su preciznije definirane'', rekao je Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša.

Najveća je odgovornost na jedinicama lokalne samouprave. Imaju godinu dana da građanima omoguće razvrstavanje otpada. Neki gradovi su već krenuli u prilagodbu, poput Osijeka. Prije tri godine u Osijeku se krenulo na razvrstavanje otpada, novom zakonu lako će se prilagoditi. ''Za nas praktički neće biti velikih promjena'', rekla je Tatjana Elez, glasnogovornica Unikoma.

Veće promjene, ali i veće cijene osjetit će oni koji o smeću nisu previše razmišljali. ''Nažalost, mislim da u većini gradova koji o tome godinama nisu vodili računa da će ipak doći do povećanja cijena, no važna je činjenica da će se morati građanima omogućiti da ukoliko stvaraju manje otpada da imaju manje račune'', istaknuo je Zmajlović.

Za godinu dana cijela Hrvatska trebala bi reciklirati. Za gradove, ali i građane, koji to odbiju, slijedi novčana kazna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene