Potpisivanje ugovora za financiranje aktivnosti u okviru Fonda za bilateralne odnose (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)
Potpisivanje ugovora za financiranje aktivnosti u okviru Fonda za bilateralne odnose (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Potpisani ugovori vrijedni su više od 280 000 eura, a jedan od uvjeta za financiranje je i partnerstvo na razini zemlje korisnice i partnera koji dolazi iz jedne od tri zemlje donora, Norveškom, Islandom i Lihtenštajnom.


Osam ugovora za financiranje bilateralnih aktivnosti iz Financijskih mehanizama Norveške i Europskog gospodarskog prostora (EGP), vrijednih više od 280.000 eura, potpisano je u utorak u Zagrebu, a ministar regionalnoga razvoja i fondova EU-a Tomislav Tolušić tom je prigodom izrazio uvjerenost u uspješni nastavak suradnje sa zemljama donatorima.

"Potpisivanjem ovih ugovora potvrdili smo važnost i značaj dobrih odnosa sa zemljama donatorima - Norveškom, Islandom i Lihtenštajnom, koje su vrijedan partner hrvatskim tvrtkama i institucijama. Uvjeren sam da će se ova suradnja uspješno nastaviti i u novoj financijskoj perspektivi", izjavio je ministar Tolušić.

Sve projektne aktivnosti financirane su iz Fonda za bilateralne odnose, a njihova ukupna vrijednost iznosi 281.978 eura.

Na svečanosti su sklopljeni ugovori sa osam institucija: Carnet, Grad Kutina, Hrvatski mjeriteljski institut, Hrvatsko novinarsko društvo, Innovation Norway, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije.

U okviru Financijskih mehanizama Norveške i EGP-a, izdvojeno je 515.625,00 eura za Hrvatsku kroz koju će se financirati aktivnosti Fonda za bilateralne odnose koje će doprinijeti jačanju suradnje između Hrvatske te Norveške, Islanda i Lihtenštajna.

Aktivnosti koje će se financirati, sukladno prioritetnim područjima Financijskih mehanizama, raznolike su, a jedan od uvjeta za financiranje je i partnerstvo na razini zemlje korisnice i partnera koji dolazi iz jedne od tri zemlje donora.

Ugovori su potpisani u ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a potpisivanju su uz ministra Tolušića nazočili njegov pomoćnik Tomislav Jurendić, pomoćnica ministrice rada i mirovinskog sustava Karolina Ivanković, pomoćnik ministra vanjskih i europskih poslova Joseph Gene Petrić, zamjenik veleposlanice Kraljevine Norveške u Zagrebu Erik Frimannslund Brede te ostali predstavnici institucija potpisnica ugovora i njihovi partneri kao i dosadašnji korisnici Fonda. (Hina)