Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sunčan dan Gorani su iskoristili za vađenje krumpira. Prognoza je loša pa se radi i nedjeljom, iako to nije običaj.


Zbog ovih rekordnih oborina muku muče i poljoprivrednici diljem Like i Gorskog kotara. Prvo im je zbog velike vlažnosti i čestih kiša usjeve načela plamenjača, a onda su zbog čestih kiša počele propadati mnogobrojne poljoprivredne kulture u vrtovima.

Vezani članci Voćnjak koji je uništio mraz - 3 Snijeg u travnju šokirao Dalmaciju, poljoprivrednici ovakve štete dugo ne pamte: "Ja noćima nisam spavao. Kad dođe nevrijeme možemo samo plakati..." Kiša uništava poljoprivredu (Dnevnik.hr) Svakodnevni šokovi učinili su svoje: Muku muče zbog paklenih vrućina, pljuskova i tuče. Zbog toga nam prijeti nestašica ovih plodova zemlje

Stoga su i danas prije još jednog pogoršanja vremena Gorani vadili krumpir i brali druge usjeve. Sunčan dan su iskoristili za vađenje krumpira. Prognoza je loša pa se radi i nedjeljom, iako to nije običaj.

'Sutra je prognoza kiša i šta ćemo, onda sad to trune unutra, teško ga je izvaditi jer je ilovačasta zemlja', rekao je Tomislav Abramović iz Crnog Luga.

Zoran Milanović: 'Broj poljoprivrednika bit će manji, ali će zarađivati više'

Krumpira je manje nego prošlih godina, ali za zimnicu će ga biti dovoljno.

'Nema uroda, dobro je i to samo neka ne trune, a ima svakakvog', kazala je Željka Abramović.

Obitelj iz čabarskog kraja s nevjericom je pobirala krumpir s njive.

'Već sad nemamo što pokupiti, krumpira nema', rekao je Aleksandar Turk.

S livada se užurbano skupljalo sjeno. Ako još jednom pokisne bit će neiskoristivo.

'Zbog iznimno lošeg kišnog vremena još kosimo prvu, dosta je nekvalitetna, ali u svakom slučaju zadovoljit će potrebe', rekao je Emil Salijević iz Drvenika.

A gdje je domaće? Čak dvije trećine proizvoda koje nudimo turistima dolaze iz – uvoza!

Kiša šteti i drvima za ogrjev pa su Gorani požurili s cijepanjem.

'Ovdje nakon što kiša padne temperature idu dolje i naravno hladno je i treba se pripremiti dobro za zimu', rekao je Zoran Vesel iz Gorača.

I dok je većina Gorana obavljala posljednje radove na otvorenom prije kiše neki su jednostavno uživali.

'Ljudi našega kraja se pridržavaju običaja da se nedjeljom ne radi al jednostavno ne uspijevate drukčije al kad napravite posao, možete otići biciklirati', rekla je Katarina Leš iz Tršća koja je nedjelju iskoristila za vožnju biciklom.

Većina Gorana dobila je i ovu utrku s vremenom. Krumpir i drugi usjevi uglavnom su na vrijeme spremljeni, a ono što je ostalo na njivi, sudeći po prognozama, propast će.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook