Piše Petra Fabian,
03. ožujka 2012. @ 21:13
komentari
Slika nije dostupna
Indijska, talijanska, japanska i još 20-ak kuhinja iz cijeloga svijeta pokazale su se u najboljem izdanju u Umagu.
Podijelite
Svjetska kuharska elita okupila se na jednom mjestu i razmijenila male tajne vlastitih tradicionalnih jela. Češke knedličke, hrvatska riba, bosanske baklave, jedan stol, bezbroj svjetskih jela. Iz češkog lonca tradicionalno jelo. 'Knedličke se sastoje od govedine i raznog povrća s malo umaka i nekoliko tajnih sastojaka. Morate to probati', rekao je Zdenek Reimann, češki kuhar.
Kuhari su pripremili više od stotinu različitih vrsta jela. Kuhari cijelog svijeta potrudili su se pripremiti najbolje specijalitete iz svojih zemalja. Svako jelo ima svoju tajnu. Čari indijske kuhinje kriju se u začinima. 'Stavljamo korijandar, klinčić, papar, kukumar...', rekao je Ratan Kumar Chaudhary, indijski kuhar.
Među 400 kuhara iz dvadesetak zemalja, i hrvatski su se imali čime pohvaliti. Spravili su ribu, svježu, izravno iz mora. 'Točno znamo kamo ćemo staviti ružmarin, kamo ćemo staviti majčinu dušicu, kamo bosiljak', kaže Josip Kuha, hrvatski kuhar.
Uz vrhunski okus ide i vrhunski izgled. No za ukrašavanje, potrebno je i vrijeme. Jela se dugo pripremaju, a brzo nestanu. Ni svjetska kuharska elita nije odoljela hrvatskim delicijama. U Istri Malvazija, a u Indiji čaj! Svako piće ima svoju namjenu. Nekad se jelo da se preživi, a danas je hrana prava umjetnost.