Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tvrdi da je nesporazum

Nijemac prirodnu obalu bagerom pretvorio u pješčanu plažu: "Radnici su vidjeli kako je to susjed napravio, pa su zaključili da i oni trebaju tako"

Devastirana uvala na Pagu (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Devastirana uvala na Pagu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Devastirana uvala na Pagu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Devastirana uvala na Pagu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Devastirana uvala na Pagu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Devastirana uvala na Pagu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Devastirana uvala na Pagu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Devastirana uvala na Pagu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Michael Scherer (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Novi slučaj devastacije obale dogodio se na otoku Pagu. Radnici njemačkog investitora dvjestotinjak metara prirodne obale u uvali Paladinka bagerom su pretvorili u pješčanu plažu, a za sve je, kažu, kriv - nesporazum.

Još nedavno stijene, danas - pješčana plaža. Njemački investitor Michael Scherer uvjerava da se to dogodilo sasvim slučajno.

Pročitajte i ovo Ilustracija POLICIJA OBJAVILA DETALJE Krivotvorili dokumente pa se na poznatom hrvatskom otoku domogli nekretnina vrijednih 7,5 milijuna kuna Slika nije dostupna ISTRAGA U TIJEKU Jezivi detalji ubojstva na Zrću: Ubojica prije uhićenja razbio mobitel, za smaknuće mu ponudili vrtoglavu cifru

"Samo smo napravili pogrešku što smo rekli da želimo očistiti i napraviti plažu. I radnici koji to rade vidjeli su kako je to učinjeno na susjednoj parceli, i rekli su: 'U redu, vjerojatno treba izgledati kao ta plaža.' I napravili su istu stvar", kaže Scherer.

Jezični nesporazum, kopiranje susjeda ili klasični hrvatski APP, ako prođe prođe, inspektorima Lučke kapetanije nije previše važno koji je razlog.

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kažu da je inspektor Lučke kapetanije Zadar tijekom srijede izašao na očevid i utvrdio da je "za sada nepoznati počinitelj, na lokaciji uvale Paladinka na Pagu, devastirao pomorsko dobro tako što je obavljajući radove gradnje plaže bez koncesije, strojno usitnio kamen prirodnih stijena i škrapa na tom dijelu pomorskog dobra, čime je počinio kazneno djelo protupravne gradnje iz članka 212. Kaznenog zakona".

Najavljuju podizanje kaznene prijave, no pravo je pitanje što su inspektori radili proteklih godinu dana koliko se već radi u uvali, kako i sam investitor priznaje, bez dozvole. Ministri nam to nisu znali reći, ali su jedinstveni u osudi.

Gari Cappelli, ministar turizma, kaže da za njega to nisu investitori, nego uzurpatori. "Kod toga stojim i to treba žestoko i odmah kazniti i dokazati da strani investitori dolaze u jednu uređenu hrvatsku državu, koja je članica Europske unije i za pravila koja vrijede svugdje u Europskoj uniji vrijede i u Hrvatskoj", rekao je ministar Cappelli.

Ante Fabijanić, gradonačelnik Paga, kaže da to nije njihov propust. On bi, kaže, rado imao potrebne ovlasti. 

"Jedini nam je način, što se tiče donjeg dijela od Paladinke do Šimuni, da idemo na utvrđivanje granice pomorskog dobra i da napokon lokalna samouprava s tim raspolaže, da ne bi u budućnosti dolazilo do ovakvih problema", kaže Fabijanić.

Prirodnu obalu nikakva kazna neće vratiti, ali zasigurno bi pomogla kada idući put netko u ovoj državi poželi kopirati susjeda u bespravnoj gradnji - barem razmisli dvaput.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene