Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TROŠKOVI NAŠI SVAGDAŠNJI

Nije luksuz, nego nužda, ali mnogima je preskupo: Građanima se sprema novi udar na kućni budžet

Ilustracija - 3
Ilustracija - 3 Foto: Getty Images
Sektor osiguranja ima razloga za zadovoljstvo poslovanjem u prošloj godini. No iako se u Hrvatskoj tržište osiguranja nastavlja uspješno razvijati, i dalje zaostaje za razvijenijim zemljama. Građani još nisu dovoljno svjesni nužnosti i važnosti osiguranja, a i strahuju od novih poskupljenja. Bojazan im ima temelja.

Prosječna cijena police obaveznog automobilskog osiguranja lani je u Hrvatskoj iznosila 127,1 euro, što znači da je za 3,9 eura bila viša nego 2021., a cijene su išle gore krajem godine. Raslo je i kasko-osiguranje, i to za šest posto, od prosječne cijene od 412,2 eura u 2021. na 436,8 eura u 2022.

Uslijed snažne inflacije koja je rezultirala znatnim rastom cijena rezervnih autodijelova, radnog materijala i radnog sata popravka, čime su porasli i troškovi prosječne štete, takvo povećanje cijena obaveznog autoosiguranja bilo je neizbježno, ističu za DNEVNIK.hr iz Udruženja osiguravatelja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) uz napomenu da će cijene osiguranja ovisiti o daljnjim utjecajima inflacije na štetovni rezultat.

Ilustracija - 3 Ilustracija Foto: Getty Images

Korekcija cijena je neizbježna?

Objašnjavaju da cijene polica ovise o poslovnim politikama pojedinog osiguratelja, no i o regulatornim zahtjevima: ''Zakonom je propisano da premije moraju biti dostatne za pokrivanje šteta i troškova. Trenutačni trendovi rasta ulaznih troškova kroz inflatorne pritiske ukazuju na to da će osiguravajuća društva morati korigirati cijene naviše i tijekom 2023. godine.''

Ukupna zaračunata bruto premija 15 domaćih društava za osiguranje na kraju 2022. iznosila je 1,68 milijardi eura, što je porast od 8,2 posto u odnosu na prethodnu godinu. Od toga premija neživotnog osiguranja iznosi 1,3 milijarde eura, što je porast od 11,46 posto, a premija životnog osiguranja iznosi 377 milijuna kuna, što je pad od 1,8 posto.

Krajem 2022. bilo je 12.616.638 ukupno sklopljenih polica osiguranja, što je porast za 5,2 posto u odnosu na kraj 2021., kada je ukupno bilo 11.996.535 sklopljenih polica. I ukupna bruto premija i broj sklopljenih polica, kao i broj isplaćenih šteta, posljednjih desetak godina uglavnom su u konstantom rastu, istaknuli su za DNEVNIK.hr iz Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO).

''Znatan pad premije životnih osiguranja uslijedio je 2020. zbog smanjenja bankarskih aktivnosti i neizvjesnosti koronakrize. Niske kamatne stope i kupovna moć građana također su razlozi pada premije i broja životnih osiguranja'', objasnili su iz Udruženja osiguravatelja pri HGK-u. Dodaju da je pred društvima za osiguranje izazovno razdoblje u segmentu životnih osiguranja u kojem se očekuje inovativnost i kreativnost u kreiranju proizvoda vodeći računa o rizicima i zaštiti potrošača.

Pročitajte i ovo Osiguranje od potresa Potres povećao interes Hrvati na osiguranje godišnje troše 250 eura, tri puta manje od europskog prosjeka

Potresi, požari, tuča... štete su velike, a na neke je stvari trebalo misliti ranije

Proteklih nekoliko godina izrazito zahtjevna za industriju osiguranja bila je učestalost potresa, tuča, požara, ali i ostalih prirodnih i elementarnih nepogoda u svim dijelovima Hrvatske. Osiguravatelji smatraju da su se pokazali kao stabilan i pouzdan partner građanima i gospodarstvu prilikom efikasne isplate osigurnina uslijed uzrokovanih prirodnih nepogoda.

No moglo je biti i bolje, također smatraju u HUO-u: ''Doprinos u sanaciji teških posljedica prirodnih nepogoda mogao je biti i znatniji da su građani, ali i gospodarstvenici, u većoj mjeri ugovarali osigurateljne proizvode koji bi im pružili potrebnu osigurateljnu zaštitu.''

Osiguranja od požara i ostalih elementarnih nepogoda u 2022. rasla su za 3,8 posto, dok su ostala osiguranja imovine također zabilježila rast, uključujući i rast pokrića od rizika potresa za 6,9 posto u odnosu na 2021.

Ilustracija - 3 Ilustracija - 2 Foto: Getty Images

''Potresi su pokazali ono što statistički podaci pokazuju već godinama – razina osiguranja hrvatskog stanovništva od rizika potresa u usporedbi s drugim zemljama EU-a i dalje je nedostatna. Osiguravatelji su mogli znatno više doprinijeti obnovi potresom pogođenih područja da je ugovoreno više osiguranja rizika od potresa'', istaknuli su iz HUO-a.

Kad je riječ o policama neživotnog osiguranja, njihov broj na kraju prošle godine iznosio je 11,3 milijuna, a broj polica životnog osiguranja 1,3 milijuna. Osiguranja od požara i elementarnih šteta u 2022. rasla su za tek 3,8 posto, uz povećanje premije za 8,7 posto. Broj polica osiguranja od potresa povećan je za 6,9 posto (215.000 polica), a premija osiguranja povećana je za 13 posto (24,6 milijuna eura).

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 MAJSTORSKA POSLA Akcija uradi sam mogla bi vas skupo stajati: U Njemačkoj su neki kućni radovi zabranjeni, provjerili smo kako stoje stvari u Hrvatskoj

Pročitajte i ovo Divlja svinja Nema nacionalne police osiguranja Noćna mora vozača, nalet na divljač nosi golemu štetu: "Sama sam morala popraviti automobil"

Ilustracija - 3 Ilustracija - 1 Foto: Getty Images

Kako dostići Europu? Osiguravatelji uvjereni da znaju recept

Iako se tržište osiguranja u Hrvatskoj nastavlja uspješno razvijati, ona i dalje zaostaje za razvijenijim zemljama, upozoravaju osiguravatelji.
U usporedbi s Europom, ukupna premija po stanovniku u EU-u iznosi 2093 eura, a u Hrvatskoj 435 eura, gledano po vrstama osiguranja prosječna premija iznosi:

  • osiguranje imovine: EU 193 eura, Hrvatska 67 eura
  • životno osiguranje: EU 1132 eura, Hrvatska: 98 eura
  • zdravstveno osiguranje: EU 279 eura, Hrvatska 27 eura

Podaci pokazuju nedostatnost svih vrsta osiguranja u odnosu na druge zemlje EU-a, stoga je važno podizati svijest građana o nužnosti osiguranja, posebice osiguranja imovine, odnosno osiguranja od požara, potresa, poplava i ostalih opasnosti te životnog i zdravstvenog osiguranja, ističu u Udruženju osiguravatelja pri HGK-u.

U Hrvatskom uredu za osiguranje uvjereni su da će se podizanjem razine financijske pismenosti i posebno jačanjem svijesti građana o potrebi da preuzmu veću vlastitu odgovornost za svoju imovinu i zdravlje, trend dostizanja EU prosjeka ipak uskoro ubrzati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene