Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski radnik Jurica Ruić, koji je zajedno s četvoricom talijanskih i jednim američkim kolegom, bio otet 1. svibnja na jugu Nigerije, oslobođen je u subotu, potvrdilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.


Glasnogovornik MVPEI-a Željko Belaj potvrdio je da su Zadranin Jurica Ruić i kolege oslobođeni u subotu tijekom prijepodneva te da se osjećaju dobro i da su dobroga zdravlja. 

Vezani članci Pravopis KVIZ koji će otkriti koliko stvarno poznajete hrvatski jezik: Razlika između ije i je mnogima zadaje glavobolje Slika nije dostupna Nigerija: Vojska upozorava na bande u delti Nigera

Trenutačno su na sigurnom, u rukama svoje matične kompanije Chevron. 

U tijeku su pripreme za njihov povratak kućama, a točan datum još se ne zna, rekao je Belaj.

Ruića su zajedno s petoricom kolega, zaposlenika američke kompanije Chevron, oteli pripadnici Pokreta za oslobođenje delte Nigera (MEND), glavnog separatističkog pokreta u regiji.

MEND je također u međuvremenu potvrdio oslobađanje šestorice radnika - Jurice Ruića, Johna Stapletona, Ignazija Gugliotte, Alfonsa Franza, Raffaelea Pascariella i Marija Celentana, te najavio mjesec dana primirja u svojim napadima na strane kompanije u delti Nigera.

U slučaju Ruića i njegovih kolega, glasnogovornik MEND-a Jomo Gbomo stranim je agencijama poslao popis otetih te najavio njihovo bezuvjetno oslobađanje 30. svibnja samo ako strane kompanije ne pokušaju osigurati njihovo oslobađanje nudeći otkupninu, što je novost u taktici nigerijskih otmičara koji uobičajeno traže otkupninu.

Gbomo je pojasnio da su otmicom šestorice željeli upozoriti
anglo-nizozemski naftni gigant Shell neka se ne pomišlja na povratak u naftna polja u nigerijskim saveznim državama Bayelsa i Delta.

Oslobađanje Ruića i kolega kasnilo je nekoliko dana iz logističkih razloga, odnosno zbog nedolaska helikoptera.