Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GRAĐANI UPOZORAVAJU

Ni Zlatna Bula ni Majka Božja: ''Zagreb slavi Dan grada na pogrešan datum''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grad Zagreb danas slavi svoj dan, 31. svibnja, koji je i blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, nebeske zaštitnice grada pod Sljemenom. Zagreb slavi Dan grada na pogrešan datum, već godinama upozoravaju građani i građanke.

Titulu zaštitnice hrvatske metropole Majka Božja od Kamenitih vrata dobila je formalno 1999. godine i otada se njezin blagdan 31. svibnja slavi kao Dan grada Zagreba.

Zaštitnicom, čuvaricom i vrataricom grada na obalama Save ispod Sljemena proglašena je 1991. godine na temelju višestoljetne tradicije.

Dan grada Zagreba ranije se obilježavao 16. studenoga, što je datum Zlatne Bule iz 1242. godine. Taj se datum slavio od 1992. godine, a proglašen je povodom 750. obljetnice te isprave, kojom je Gradec postao slobodni i kraljevski grad.

''Međutim, taj se datum odnosio samo na jedan dio grada te je utoliko bio neprimjeren, pa je zato i promijenjen'', podsjećaju iz 1POSTOZAGRAD, građanske platforme usmjerene na poboljšanja grada i javna dobra, koja već godinama upozorava da Zagreb Dan grada slavi na pogrešan datum.

''Danom grada Zagreba trebao bi biti proglašen 7. rujna kao važan i višeznačan datum u njegovoj povijesti'', predlaže već također godinama 1POSTOZAGRAD.

Podsjetnik kroz povijest

Slika Majke Božje od Kamenitih vrata potječe iz 16. stoljeća, a nalazi se u kapeli Kamenitih vrata. Štuje se nakon što nije izgorjela u velikom požaru 31. svibnja 1731. godine. ''Taj bi se datum s vjerskim utemeljenjem, s eventualnom promjenom Dana grada, i dalje slavio kao vjerski'', kažu iz građanske platforme.

Do 1990-ih, podsjećaju, neslužbeni Dan grada obilježavao se 8. svibnja, kao Dan oslobođenja, na datum kada je Zagreb oslobođen fašističke okupacije.

Kroz povijest je bilo još nekoliko datuma koji su se slavili kao svojevrsni Dan grada, primjerice ''na Griču je stoljećima obilježavan 3. veljače kao blagdan svetoga Blaža''.

''Kao potencijalni datum za Dan grada Zagreba devedesetih se razmatrao i 26. travnja, tj. datum Felicijanove isprave, u kojoj je po prvi put, koliko je do sada poznato, spomenuto ime Zagreba. Taj je dokument, međutim, nastao 1134. godine, a govori o godini 1094.'', podsjetili su iz platforme.

Međutim, nijedan od navedenih datuma ne sažima toliko simbolike i važnosti za Zagreb koliko onaj višeznačni - 7. rujna - za koji platforma predlaže da postane novi službeni Dan grada Zagreba. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PROMJENE U CENTRU GRADA Velika obavijest za vozače u Zagrebu: Od nedjelje na snazi nova pravila za parkiranje
Pročitajte i ovo Lovro Krnić SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU Zatajeni Zagreb - Crna Katica i predivan park koji skriva mračnu tajnu: ''Do prije nekoliko godina ni policija nije znala...''

Iz Grada su za DNEVNIK.hr poručili da gradska vlast nije razmatrala ovo pitanje, a iz 1POSTOZAGRAD podsjetili su zašto bi baš 7. rujna trebao biti novi Dan grada Zagreba.

Naime, ''7. rujna 1850. potpisan je svečani akt kojim je povijesni dvograd s pripadajućim ulicama, predgrađima i selima - po prvi put u povijesti - ujedinjen u jedinstveni Grad Zagreb, čime su udareni temelji modernom gradu. A stoljeće kasnije, 7. rujna 1956. godine, svečano je otvoren novi Velesajam u Novom Zagrebu. Datum otvorenja nije odabran slučajno budući da su prelaskom grada na južnu obalu simbolično ujedinjene i dvije obale Save''.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene