Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Val nezadovoljstva

Bura reakcija na novi zakon: "Stavljaju nas u poziciju nekoga koga treba samo umlatiti lopatom"

Aktualno Galerija Krešimir Butković - 3 Krešimir Butković - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Krešimir Butković - 2 Krešimir Butković - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Krešimir Butković - 1 Krešimir Butković - 1 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Osobni asistent Galerija 1/4 >>
Zakon o osobnoj asistenciji, koji prvi put uslugu osobnog asistenta propisuje kao socijalnu koju financira država, izazvao je buru reakcija. Do sada su se osobni asistenti zapošljavali po projektima, preko udruga, novac za plaće osiguravao se većinom iz europskih socijalnih fondova, a dijelom iz resornog Ministarstva. Od ove godine bit će stalno zaposleni.

Gordanina pomoć Krešimirov je početak i kraj dana - ona je, naime, njegova osobna asistentica.

"Osobnog asistenta imati to znači imati sve, biti uključen u društvo, znači ne biti gladan, ne biti prljav, znači život s dignitetom", kazao je Krešimir Butković, književnik i novinar.

Skok na glavu ovog je književnika i novinara prije 34 godine osudio na kolica. Jedan je od 14 tisuća osoba koje po novom zakonu imaju pravo na osobnu asistenturu. Da bi formalno do nje došao, mora proći proceduru i ponovno vještačenje.

"Samo potvrđivanje vlasitog invaliditeta kad ste vi u kontrakturama je podcjenjivanje nas kao ljudi, ne da nas stavljaju u poziciju građana trećeg reda već građana petog reda i nekoga koga treba samo umlatiti lopatom i zakopati u blato jer ovakav odnos prema invalidima je degradirajući", pojašnjava Butković.

Pročitajte i ovo Dorian Mraković - 1 Suze u sudnici Nastavljeno suđenje za ubojstvo Tomislava Sablje: "Ako ostanem u zatvoru, umrijet ću. Jedina mi je želja..."

Novi zakon, donesen 1. srpnja, nije još zaživio u praksi, a izazvao je buru reakcija. Glavne su zamjerke naknade. Država plaća pružateljima usluga, najčešće udrugama, 11 i pol eura po satu rada osobnih asistenta. U toj cijeni je bruto plaća, prijevoz, ali i režije te hladni pogon rada udruge.

"Neke udruge odustaju i neki pružatelji koji su davali uslugu odustaju jer se s tim novcem ne mogu pokriti, ne mogu dati plaću. Barem bi 5 i pol eura po satu trebalo biti da bi ljudi uopće htjeli raditi", ispričao je Bojan Hajdin, predsjednik hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara.

Danas ih na tržištu ima 4 tisuće te ih nedostaje još deset tisuća kako bi se zadovoljile potrebe. Do sada su osobe s najtežim invaliditetom imale pravo na roditelja njegovatelja i osobnog asistenta. Novim se zakonom više ne mogu koristiti dvije socijalne usluge.

Pročitajte i ovo Vukovar - 3 priopćenje policije Policija uhitila još tri osobe zbog napada na maloljetnike u Vukovaru

"Zbog toga će neke osobe radije ostaviti roditelja njegovatelja nego uzeti osobnog asistenta, jer asistenta mogu dobiti samo na osam sati jer ne žive same. Tako da će neke osobe ostati bez osobnog asistenta", smatra Hajdin.

Iz hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara apeliraju da se ubrza i pojednostavi vještačenje te izdavanje rješenja dodjela asistenata.

"Sve osobe koje već sad imaju osobnog asistenta nejasno je zašto opet moraju ići na vještačenje, ja vjerujem da se čisto kupuje vrijeme", poručio je Hajdin.

Pročitajte i ovo Koncert - 2 Oko 30.000 eura Organizator zabranjenog koncerta u Puli traži odštetu: "Gradonačelnik bi to trebao platiti iz vlastitog džepa"

Dnevnik Nove TV poslao je upit ministarstvu i dobio sljedeći odgovor: "Samo manji postotak potencijalnih korisnika bit će potrebno vještačiti te su u tu svrhu intenzivirane aktivnosti Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom."

Zakon na koji se dugo čekalo predstavlja prvi put osobne asistente kao socijalnu uslugu države.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene