Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Nismo htjeli takve turiste''

New York Times o pravilima ponašanja na Hvaru: ''Prijeteća poruka 'dobrodošlice'''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki list The New York Times napravio je osvrt na upozorenja turistima o tome kako se ponašati na Hvaru.

Pravila ponašanja za turiste koja se promoviraju na otoku Hvaru, na kojem su boravile svjetske elite, zapele su za oko uglednom američkom listu The New York Timesu. Taj list Hvar naziva idiličnim otokom koji od ove godine svoje turiste dočekuje ''pomalo prijetećom porukom dobrodošlice''.

Pročitajte i ovo Veliki četvrtak, procesija Ususret Uskrsu Danas je Veliki četvrtak: Znate li što se obilježava i koji su običaji? Letovi - 2 Problem za cjelogodišnji turizam Ima turista, ali nema letova: "Ako već nemamo infrastrukturu za vlakove, onda bismo morali imati avionske linije"

Da treba ostati obučen prilikom boravka u gradu može se doznati na svakom uglu Hvara, obavijestio je list svoje čitatelje. Od promotivnog videa koji se pušta putnicima na trajektu kojim se s kopna dolazi na otok, preko letaka koji se dijele uz obalu, pa do plakata kojima obiluje grad. Malo je vjerojatno da vam neće zapeti za oko da vam, ukoliko se ulicama šetate bez majice, prijeti globa od 500 eura. Osim toga, turiste će skupo stajati i ako budu pili, jeli ili spavali na javnim površinama.

''Mi smo raspoloženi za turiste. Ali nismo tražili ovakve turiste. To nismo htjeli'', citirao je The New York Times gradonačelnika Hvara Rikarda Novaka.

Hvar je omiljeno mjesto slavnih i bogatih, ali stanovnici su primijetili da im takvi turisti svojom pojavom mijenjaju grad u smjeru koji im ne odgovara, primjećuje list dodavši podatak da je iznimno velik porast broja gostiju u posljednjih nekoliko godina.

''Imamo problem. Mnogi naši stalni gosti koji su ovdje dolazili svojim jahtama i unajmljivali su velike vile, više se ne vide ovdje. Pronalaze druge verzije Hvara negdje drugdje'', objašnjava Novak.

Da je prije nekoliko godina Hvar bio potpuno drugačije mjesto, slaže se i urednik Total Croatia Newsa, Paul Bradbury. Podsjeća da prije osam godina na Hvaru nije bilo hostela, omiljenog mjesto za noćenje za mlade s mršavim budžetima, a danas ih je ondje 30. Osim toga, uz obalu su pretežno bile galerije, a sada su ondje većinom barovi.

''Kada netko dođe na Hvar, očekuje kulturan, kvalitetan grad. Novi turisti spavaju u hostelima i piju alkohol iz boce dok šetaju gradom. Ekskluzivan gost s velikom jahtom ne želi vidjeti mladog pijanca koji spava na rivi'', rekla je Senka Halebić, glasnogovornica jednog ekskluzivnog bara na Hvaru.

Gradonačelnik, piše New York Times, napominje da u pravilu funkcionira upozorenje koje policija izrekne prekršiteljima pravila te da će se novčanom kaznom kažnjavati samo oni koji se ne žele ponašati u skladu s pravilima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene