Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zahtjev predan

51 zastupnik zatražio opoziv Crnoje: Na teret mu stavljaju sedam 'grijeha'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nenad Stazić kazao je kako je predan zahtjev za opoziv ministra branitelja Miju Crnoju.

Saborski zastupnik SDP-a Nenad Stazić kazao je kako je 51 zastupnik zatražio je opoziv za ministra Miju Crnoju. 'Predali smo zahtjev predsjedniku Sabora', rekao je Stazić u Saboru reporterki Dnevnika Nove TV Pauli Klaić Saulačić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nekima žao, nekima ne ZASTUPNICI O CRNOJI 'Hvala mu što je skinuo teret s premijera i HDZ-a' Slika nije dostupna Ostavka u Vladi Orešković zahvalio Crnoji: 'Ime novog ministra znat će se idućih dana'

'On javno govori da je novac nenamjenski potrošio, na njega skuplja kamate, muze državu. Nije ni trebao dobiti zemljište i kredit jer je bio stambeno zbrinut', rekao je te dodao: 'Ako parlamentarna većina bude odlučivala onda očito neće biti smijenjen, ako ga Vlada ne smijeni šalju lošu poruku, da će nastaviti raditi loše kao i prije.'

Koalicija Hrvatska raste u saborsku proceduru poslala je prijedlog da se pokrene pitanje povjerenja ministru branitelja Miji Crnoji – prijedlog je potpisao 51 zastupnik iz klubova SDP-a, HNS-a, Hrvatskih laburista, IDS-a, SDSS-a i HSU-a. Prema saborskom Poslovniku, zahtjev za pokretanje pitanja povjerenja odmah se uvrštava u dnevni red sjednice, Vlada ima za 8 dana za odgovor, a Sabor prijedlog mora raspraviti u roku od 30 dana.

Podnositelji ministru Crnoji na teret stavljaju sedam 'grijeha'

Crnoja je, navode, prijavljen na lažnoj adresi kako bi izbjegao plaćanje poreza, prijavljen je u Samoboru, gdje se prirez ne plaća, a s obitelji živi u Zagrebu, gdje je prirez 18 posto.

Za gradnju kuće 2009. dobio je namjenski kredit od 56.000 eura od Ministarstva branitelja, gradnju nije započeo, pa postoji osnovana sumnja da je namjenski novac utrošio u druge svrhe te si na taj način priskrbio nepripadajuću imovinsku korist. Crnoja u vlasništvu ima stan u Zagrebu te je nejasno i njegovo ostvarenje prava na stambeni kredit, ali i na darovano zemljište u gradu u kojemu ne živi.

Podnositelji navode i da je Crnoja godinu poslije od grada Samobora dobio građevinsko zemljište za izgradnju obiteljske kuće, uz obvezu da je u roku tri godine izgradi do 'roh bau' razine. Ugovor je, tvrde, propisao da ako to ne napravi u tri godine, zemljište mora vratiti Samoboru. Crnoja na dobivenom zemljištu nije započeo gradnju, niti je zemljište vratio Samoboru.

Podnositelji spominju i da je Crnoja sudjelovao u tučnjavi zbog čega je bila podnesena kaznena prijava, a nakon što je bila rapisana potjernica za njim, bio je pritvoren u zagrebačkom Remetincu.

Crnoji spočitavaju i najavu osnivanja i izrade registra "izdajnika". Taj "krajnje apsurdni prijedlog", ne samo da ni na koji način ne spada u djelokrug Ministarstva branitelja, nego pokazuje karakter samog Crnoje, koji bi putem registra "etiketirao, diskriminirao i proganjao građane za koje procijeni da ideološki ili politički odstupaju od samo njemu poznatih kriterija", ističu.

Pozivajući se na navode iz medija, podnositelji navode da je Crnoja duže vrijeme maltretirao samohranu majku koja brine o djetetu s teškoćama u razvoju tako da joj je zavario vrata garaže.

Spočitavaju mu i da je kod primopredaje dužnosti u Ministarstvu, "svjesno i namjerno" u Ministarstvo uveo veću grupu ljudi koja je prostački vrijeđala i omalovažavala njegova prethodnika, ali i dotadašnju potpredsjednicu Vlade, bez da se ogradio od takvog ponašanja.

S obzirom na to da su, sukladno hrvatskim zakonima za neke od navedenih postupaka ili djela predviđene značajne novčane, pa i zatvorske kazne, te da se radi o ponašanju i djelovanju nespojivima s dužnošću člana hrvatske Vlade, podnositelji predlažu Hrvatskom saboru da nakon rasprave iskaže nepovjerenje ministru Crnoji.

Podsjetimo, svega nekoliko dana nakon imenovanja na dužnost ministra, Crnoja je suočen s nizom afera, među kojima je adresa na kojoj je prijavljen u Samoboru dok živi u Zagrebu, te zbog adrese na koju je prijavljen izbjegava plaćanje pripadajućeg prireza. Osim toga za izgradnju kuće na zemljištu na kojem se nalazi baraka, dobio je povlašteni namjenski kredit koji nije utrošio na izgradnju kuće.

Crnoja je jučer rekao da taj novac ima pravo uložiti u što god on želi, makar to bilo i putovanje svijetom, te da radi u najboljem interesu za sebe.

O smjerni Crnoje zbog niza afera za koje ga javnost tereti odlučivalo se jučer u Vladi gotovo cijeli dan, ali ni u kasnim noćnim satima zaključak nije postignut.

Danas nije prisutan na sjednici Vlade.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene