Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politika (ne)jednakosti

Nemaju svi jednake mogućnosti doći do birališta: Kome je važan glas onih koji žive u selima kojih nema ni na karti, bez autobusa i ceste?

Aktualno Galerija Stevo Gabrić Stevo Gabrić Foto: DNEVNIK.hr Ruža Mikić Ruža Mikić Foto: DNEVNIK.hr Mijo Mikić Mijo Mikić Foto: DNEVNIK.hr +0 Izbori na selu; ilustracija Galerija 1/4 >>
Pravo glasa na skorašnjim parlamentarnim izborima ima nešto više od tri milijuna i 700 birača, ali nemaju svi jednake mogućnosti doći do birališta. U pojedinim ruralnim krajevima nema ni biračkog mjesta, javnog prijevoza ili ceste, pa će se birači morati snalaziti. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.

Ondje gdje završava asfalt u Svetoblažju, počinje makadam prema naselju Zvjerinjak. Zaseoka nema na karti. Prema uputama, vozi se oko jedan kilometar.

Domaćini su u vrtu, vrijeme je sezonskih radova. Mijo Mikić, 83. mu je godina, ne skriva da teško žive.

Pročitajte i ovo Prvi dio predizbornog istraživanja po izbornim jedinicama Bliži se Dan D Prvi dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte tko je najbolje prošao u dvjema važnim jedinicama

U malenome naselju na području Đakovštine devet je stanovnika. Nemaju svoje biračko mjesto, pa će morati u matično selo, ali kako kad nemaju ceste, asfalta, ni ikakvog prijevoza.

Mijo i supruga Ruža uzdaju se u susjeda koji ima automobil. Ili će morati koji kilometar pješke. U blizini nema liječnika pa su naučili na još jednu praksu - taksijem za 10 eura do Đakova.

Pročitajte i ovo Reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić predstavio je drugi dio najrelevantnijeg predizbornog istraživanja Donosi Dnevnik Nove TV Drugi dio velikog predizbornog istraživanja: Evo što se događa nakon prekrajanja izbornih jedinica, dvije su u središtu pozornosti

Cestu imaju Hrkanovci Đakovački, gdje će biti biračko mjesto i za susjedne Nove Hrkanovce. Stevo Gabrić objašnjava da se glasa u Domu, a tko ne može ode se kod njega doma, tko je nepokretan, a što se prijevoza tiče, kaže – tko bude na biračkom mjestu, odveze.

Birača je sve manje, ono što raste je broj praznih kuća. Nema ni političara, čak ni izbornih plakata.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice

Osječko-baranjska županija u četiri godine izgubila je više od 13.500 birača, Hrvatska više od 100.000.

Šumskim putem ekipa Dnevnika Nove TV na vrh brda stiže do još dva naselja – Slakovac i Lisnik iz kojih nitko neće izaći na izbore jer u oba naselja već dugo nema niti jednog stanovnika.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. Izbori u Hrvatskoj Rezultati izbora: Obrađeno više od 99 posto biračkih mjesta, HDZ-u 61 mandat, Rijeke pravde na 42

Ipak, u Zvjerinjak s početka priče doselile su dvije obitelji. Trebao bi doći i asfalt. Do sljedećih parlamentarnih izbora, na glasanje više ne bi trebao voditi prašnjavi makadam.

Više detalja pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Marine Bešić Đukarić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene