Iz Ministarstva financija poručuju da bi moratorij na povećanje PDV-a za ugostitelje mijenjao cijelu reformu.


''Na reformi je radilo 20 neovisnih stručnjaka, ali najveću odgovornost snosi ministar'', rekao je izvor iz Ministarstva financija reagirajući na upozorenja ugostitelja da bi povećanje PDV-a moglo ugroziti njihovu egzistenciju. Dodaje kako bi bilo kakvi ustupci u povećanju PDV-a za ugostitelje mijenjali cijelu reformu.

Naglasio je da porezna reforma podiže dohodovnu stranu građana. ''Nema alternative ovome - ugostiteljima će se povećati dobit zato što smo građanima povećali plaće, tako da nema ustupaka za ugostitelje'', decidirano poručuju u Ministarstvu.

Mnogi ugostitelji imaju promet manji od 3 milijuna kuna i porez na dobit bit će im manji, ali će se povećati na 12 posto. Ugostitelji se žale da će ih to koštati biznisa, ali u Ministarstvu smatraju da ''ljudi neće prestati piti kavu''.

Ministra prozivaju da će ugroziti sedam milijardi eura investicija u ugostiteljstvu, ali ako se to dogodi izvor slikovito opisuje da se u tom slučaju ministar ''baca s balkona''.

Podsjetimo, ugostitelji su ogorčeni najavom povećanja PDV-a u ugostiteljstvu s 13 na 25 posto. Dok jedni već razmišljaju o zatvaranju, drugi najavljuju rezanje troškova otpuštanjem radnika i uvođenjem dvokratnog radnog vremena. Ministar turizma zauzima se za moratorij na taj dio porezne reforme. Ugostitelji se nadaju da će uroditi plodom razgovori ministara turizma i financija i da će na povećanje PDV-a za ugostiteljstvo biti proglašen moratorij.