Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Neće biti referenduma za ulazak u NATO'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči sutrašnjeg početka zasjedanja Sabora, kao gost u Temi dana Nove TV, Vladimir Šeks je izjavio kako prema procjeni predsjednika RH, premijera, većine stručnjaka i njega osobno kao predsjednika Sabora, nema potrebe za raspisivanje referenduma za ulazak u NATO.

- S ustavno-pravnog stajališta,  a u tome se slaže i predsjednik RH i premijer i ja, kao i većina ustavno-pravnih stručnjaka, nema potrebe za raspisivanjem referenduma, izjavio je predsjednik Sabora.

Pročitajte i ovo NATO-va vojna vježba Nepokolebljivi branitelj "Nepokolebljivi branitelj" Deseci tisuća vojnika uz rusku granicu, Moskva je bijesna: "NATO se sprema za mogući rat!" Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Europi Obavještajac otkrio što na kraju čeka Ukrajinu: "Takvi ratovi mogu završiti samo na taj način"

Na pitanje kako država misli preokrenuti negativnu percepciju NATO-a u očima građana, Šeks je odgovorio da će potpora građana za ulazak u NATO, koja je u posljednjih nekoliko godina pala sa 60-tak na 30-tak posto, rasti s pravilnim informiranjem građana o tome na što se kao članica obvezujemo.

- Nema straha od toga da bi pristupanjem NATO-u naši vojnici morali ići ratovati, primjerice, u Irak. O takvim stvarima odlučuje država članica samostalno, kao i o tome hoće li dopustiti otvaranje baza NATO snaga na svom teritoriju. Od toga strahuju mnogi koji se boje negativnih posljedica takvih aktivnosti na turizam i sl., no kao članica NATO-a i o tome bi odlučivali samostalno. Sve odluke oko takvih pitanja donosit će Hrvatski sabor, rekao je Šeks.

- Hrvatska s pristupom NATO-u dakle niti preuzima na sebe obveze o kojima smo sada govorili, a od kojih mnogi toliko strahuju, a ipak dobiva sigurnost - NATO je kišobran kolektivne sigurnosti za zemlje članice, dodao je.
   
Komentirajući, pak, protekle lokalne izbore u Slavonskom Brodu, Šeks je naglasio kako HDZ nema razloga za posebno zadovoljstvo, ali je istaknuo kako se ne radi o neuspjehu jer, pojedinačno gledajući, HDZ je i u Brodu najjača stranka sa 6 mandata.

- HDZ će tamo pokušati pronaći partnera koji nije član koalicije HSP-HSLS-HSS, kaže Šeks, odbacujući ocjene prema kojima HDZ gubi glasače u istočnom dijelu Hrvatske, argumentirajući to odličnom pozicijom u lokalnim vlastima u svih pet županija. 

- Šeks je na upit ponovio kako ne razmišlja o povlačenju iz politike nakon izbora. Siguran je da će ponovno, kao i pet puta do sada, pobijediti u 5. izbornoj jedinici i tako ostati politički aktivan, dodavši kako ne bježi ni od novog mandata u fotelji predsjednika Sabora, ukoliko se tako budu 'posložile karte'.

Na pitanje osjeća li se zdravstveno sposobnim za takav angažman, Šeks je odgovorio potvrdno.

Medijske napise kako se Ivo Sanader želi riješiti starog HDZ-ovog kadra iz vrha državne vlasti, Šeks je nazvao promašenim spekulacijama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene