Ministar Tomislav Ćorić rekao je kako ne postoje nedvojbeni dokazi o negativnim posljedicama ugradnje razdjelnika. Na njegove izjave reagirali su iz Udruge za zaštitu potrošača "Razdjelnici topline."

Galerija +0 Kritike na izjave ministra Ćorića (Foto: dnevnik.hr)

Da se ne odustaje od ugradnje razdjelnika – ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić prvi je put javno poručio. Gostujući u našem Dnevniku, rekao je kako ne postoje nedvojbeni dokazi o negativnim posljedicama ugradnje razdjelnika.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL) "Opet možemo živjeti kao ljudi": Dok su jedni odbacili razdjelnike i uživaju u toplini, drugi za grijanje plaćaju i 1000 kuna mjesečno Počinje grijanje (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Stanari jedne zagrebačke zgrade izbacili razdjelnike, pogledajte što kažu nakon tri mjeseca grijanja

"U ovom trenutku, prema informacijama kojima raspolažem, oko 102 tisuće kućanstava ima ugrađene razdjelnike, s druge strane nekih 50 tisuća kućanstava do sada nema ugrađene razdjelnike. Ono što svakako želim naglasiti jest činjenica da ne postoje nedvojbeni dokazi o štetnosti odnosno o negativnim posljedicama ugradnje razdjelnika. Mi rješenje ovog problema vidimo u izmjenama i dopunama Zakona o toplinskoj energiji, ali isto tako i pojedinih pravilnika kojima ćemo urediti ovo pitanje, tehniku ugradnje, kontrole i čitavog niza drugih pitanja po pitanju razdjelnika. Ono što svakako valja istaknuti je da koncept ugradnje razdjelnika nije koncept od kojeg se u ovom trenutku odustalo", rekao je ministar Ćorić (HDZ).

Uslijedile su odmah i kritike. Evo što poručuju iz Udruge za zaštitu potrošača "Razdjelnici topline."

"Apsolutno nedvojbeni dokaz o negativnim posljedicama razdjelnika su iskustva više tisuća i stotina tisuća korisnika razdjelnika koji su do sada razdjelnike ugradili. Prvi nedvojbeni dokaz je studija ekonomske isplativosti koja je pokazala da se ugradnja razdjelnika za najveći broj stanova u Hrvatskoj ne isplati. Zapravo je potvrdila ono što se prije toga dokazalo u Švedskoj i Finskoj. Ministar je to poručio vjerojatno zbog svog koalicijskog partnera HNS-a za kojeg pretpostavljamo da zapravo vuče konce u tom ministarstvu, a on samo figurira. Mislim da je moguće samo i isključivo donošenjem potpuno novog zakona kojim će se ukinuti bilo kakva obaveza ugradnje razdjelnika", rekla je Ljiljana Mrkonjić iz Udruge.

 


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju