Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijerka Jadranka Kosor

Kosor ne očekuje cjenovni udar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Jadranka Kosor izjavila je kako ne očekuje da će nakon povećanja PDV-a doći do cjenovnog udara u zemlji te za iduća dva dana najavila razgovore s čelnim ljudima poduzeća koji utječu na cijene energenata i hrane od kojih će tražiti da ne podižu cijene.

'Nisam vidjela da netko najavljuje novi cjenovni udar, dapače', rekla je predsjednica Vlade za javnu televiziju upitana kako će Vlada reagirati ako nakon nove stope PDV-a dođe do vala podizanja cijena. 'Ja ću tražiti, i mislim da se tu možemo dogovoriti da zbog jednog postotnog povećanja PDV-a ne podižu cijene, pogotovo hrane. Mislim da to možemo izdržati i da ćemo se oko toga svi dogovoriti', kazala je.

Pročitajte i ovo Građani komentiraju poskupljenja Rast cijena Pitali smo građane što misle o poskupljenjima: "Više ne znam čega bih se odrekla" Philip Lane Philip Lane Ekskluzivni intervju za Dnevnik Nove TV: Glavni europski ekonomist o inflaciji i tome što nas čeka s cijenama hrane

Osvrnula se i na tvrdnje da 'neće izdržati do zime' te da se boji. Rekla je kako se ne bi prihvatila sadašnjeg posla da se boji. 'Ne bojim se, svjesna sam težine trenutka i vrlo odlučna da napravim ono što je najbolje za Hrvatsku, a to je stabilan proračun za iduću godinu', rekla je. Dodala je kako cijelo vrijeme surađuje s koalicijskim partnerima koji su 'snažno poduprli sve mjere'.

'Država itekako štedi'

Opovrgnula je pojedine ocjene da će novi rebalans radnike i umirovljenike gurnuti u još dublje siromaštvo, dok država istodobno ne štedi. 'To, naravno, nije točno. Država itekako štedi. Skresali smo sve što se moglo', poručila je i navela da je država kroz dva dosadašnja rebalansa uštedjela 8 do 9 milijardi kuna. Podsjetila je da su smanjene plaće dužnosnika, mirovine saborskih zastupnika, da je ukinuto kupovanja automobila i sve dužnosničke kartice, osim ministrima 'i to samo za putovanja'. 'Nema više ni jedne kave na karticu', rekla je.

Potvrdila je da će, ako istraga USKOK-a i DORH-a pokaže nepravilnosti u radu HEP, sigurno poduzeti energične korake. 'U skladu s rezultatima istrage povući će se i potezi, ako budu potrebni', rekla je i pozvala sve one koji imaju bilo kakve dokaze o nezakonitostima u javnim tvrtkama da se jave državnim tijela, pa i njoj osobno. Novim rebalansom ne dira se nešto više od 891 tisuću umirovljenika i oko 600 tisuća zaposlenih kojima primanja ne prelaze tri tisuće kuna, istaknula je i dodala da novim rebalasom nisu 'dirnute' rodiljne naknade, dječji doplatak i socijalne naknade što, kaže, govori o socijalnoj politici njezine vlade koja 'štiti najosjetljivije'. 'Sjetite se dolaska MMF-a i rezanja svega toga u nekim prošlim vremenima', kazala je. Dodala je tome i odluku vlade da se krene u centralizaciju jave nabave, te najavila da se prvi podaci o 'dobrim rezultatima te centralizacije' mogu očekivati za 30 dana.

'Nijedna Vlada nije sretna ako mora podizati PDV'

Upitana hoće li biti dodatnih 'kresanja' u javnim tvrtkama rekla je kako je vlada donijela preporuku, a da sada 'svi oni koji su odgovorni za poslovanje poduzeća u većinski državnom vlasništvu moraju početi pregovore sa svojim sindikatima'. Naglasila je da ni jedna vlada nije sretna kada mora uvoditi mjere poput novog poreza te višeg PDV-a, ali, naglašava, u ovom trenutku te su mjere 'jedina mogućnost da stabiliziramo državne financije', a njima se ujedno 'radi i proračun za 2010.'.

Sve mjere usuglašene su kroz razgovor s koalicijskim, a potom socijalnim partnerima, te poslodavcima. 'Neprekidno se govori da vlada mijenja odluke. Ne, vlada je svoju odluku donijela na sjednici u petak. Do tada smo slušali, do tada sam ja slušala', rekla je Kosor odgovarajući na kritike da 'vlada ne zna što radi'.

>> HEP se razbacuje novcima građana

'Ministarstvo uprave radi svoj posao'

Apsolutno nevjerojatnim ocijenila je neke zahtjeve koji su se pojavili u medijima, a prema kojima bi u 20-ak dana trebalo smijeniti 70 tisuća ljudi u državnoj upravi. 'Ne mogu vjerovati da se od mene to očekuje', rekla je premijerka i rekla kako se 'snažno radi' na reformi državne uprave, a da prve projekcije, nakon što je formirano novo Ministarstvo državne uprave, očekuje u rujnu. 'Tada ćemo dobiti prve naznake snažnijih reformi u državnoj upravi', rekla je.

Neozbiljnima je nazvala ocjene SDP-ovog čelnika Zorana Milanovića da se kao premijerka ponaša 'krajnje šarlatanski'. 'Čula sam kako je to govorio uz jedan krešendo cvrčaka, dakle negdje gdje je jako lijepo, negdje na moru', rekla je Kosor dodavši da su iz oporbe stizali 'svakakvi prijedlozi'. Pozvala je oporbu na razgovore o proračunu za 2010.

>> Na prosječnu plaću država će vam uzeti 17 litara mlijeka

Upitana kakav je njen stav o Zakonu o medicinskoj oplodnji o kojem će, kako je najavio, predsjednik Republike Stjepan Mesić zatražiti ocjenu ustavnosti, rekla je da je njen stav isti od početka. 'Moj stav isti je od početka i mislim da zakon treba mijenjati', rekla je. Potvrdila je da će, nakon što se utvrde okolnosti željezničke nesreće kod Splita i eventualno nečija odgovornost, sigurno smijeniti odgovorne, a slijedi i kaznena odgovornost, dodala je. (Hina)

Očekujete li Vi da će porasti cijene?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene