Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Automatska obustava

Obustavljen rad NE Krško: Proglašen nenormalni događaj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost priopćio je da je došlo do automatske obustave rada NE Krško, jer se u elektrani dogodio manji kvar na rasklopnom postrojenju, ali da sigurnost elektrane nije ugrožena.

'U elektrani se dogodio manji kvar na rasklopnom postrojenju zbog kojeg je došlo do prekida prijenosa proizvedene električne energije u vanjsku mrežu. Prema sigurnosnim protokolima, u takvom slučaju rad elektrane se automatski obustavlja. Niti u jednom trenutku nije bila ugrožena sigurnost elektrane i izolacija radioaktivnog materijala. Mogućnosti ispuštanja radioaktivnosti u okoliš nije bilo", ističu iz Zavoda te navode da su obavijest o automatskoj obustavi rada NE Krško zaprimili putem Državnog centra 112.
 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Završen remont Nuklearna elektrana Krško ponovno uključena u mrežu Slika nije dostupna Redoviti remont i obnova goriva Elektrana Krško isključena nakon rekordnih 514 dana

Iz NE Krško također su se oglasili priopćenjem u kojem navode da je do automatske obustave rada NE Krško došlo u 10,30 sati i da je uzrok iznenadno isključenje 380-kilovoltnog dalekovoda prema Zagrebu, a glasnogovornica NE Krško Ida Novak izjavila je da je rad elektrane zaustavljen na siguran način te da nije bilo utjecaja na okoliš.

'Nuklearka je zaustavljena na siguran način, a o tome su obaviješteni svi nadležni organi. Nikakvog utjecaja na okoliš nije bilo jer se radi o incidentu nultog stupnja, a čim budu preciznije utvrđeni razlozi zaustavljanja nuklearka će opet biti puštena u rad', kazala je Novak.

'Najvažnije da nema opasnosti za okoliš'

Zbog kvara na dalekovodu neće doći do prekida električne energije, piše 24ur.com. Uprava za sigurnost o obustavi rada o događaju je obavijestila javnost oko 10:50 sati. 'Sigurnosni sistemi pravilno su radili. Osoblje elektrane djelovalo je prema internim procedurama predviđenima za obustavu rada elektrane. Prema dosadašnjim podacima, nije došlo do nikakvih utjecaja na okoliš. NE Krško se trenutno napaja s 110 kV iz mreže i u stanju je sigurnosne obustave rada', stoji u priopćenju.

Marijan Tkave iz NE Krško za 24ur.com rekao je kako pretpostavlja da se ispala jedna od sklopka te se zbog toga izgubila veza s dalekovodom za prijenos električne energije. No, rekao je kako će točan uzrok obustave rada biti poznat nakon analize. Marijan Tkave tvrdi da su pregledi NE Krško biti redoviti. 'Sada je najbitnije da nema nikakve opasnosti za okoliš', zaključio je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene