Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska na alternativnim izvorima struje

Krško ne radi, RH nema problema sa strujom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
IZ HEP-a poručuju kako usprkos činjenici što NE krško nije proradila po predviđenom rasporedu, u RH neće biti prekida električne energije.

Ne očekujemo probleme u opskrbi električnom energijom niti će doći do prekida električne energije. Oslonit ćemo se na rezerve u domaćim proizvodnim objektima, a dio potreba osigurat ćemo kupovinom na tržištu', rekla je za Dnevnik.hr Mirela Klanac, glasnogovornica HEP-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Završen remont Nuklearna elektrana Krško ponovno uključena u mrežu Slika nije dostupna Redoviti remont i obnova goriva Elektrana Krško isključena nakon rekordnih 514 dana

Službena predviđanja iz Nuklearka Krško da će najkasnije u noći sa četvrtka na petak doći do njenog ponovnog uključenja u mrežu još se nisu ostvarile.

Kako je jutros za službenu slovensku agenciju STA izjavila glasogovornica nuklearke Ida Novak Jerale, prilikom pokušaja sinkronizacije nuklearke u mrežu 'registrirana su stanovita odstupanja', čime je napravljen 'korak natrag' u odnosu proceduru ponovnog pokretanja nuklearke.

U priopćenju NE Krško stoji kako je pregledom stanja opreme nakon automatskog prekida rada u srijedu, utvrđeno nekoliko odstupanja na sustavima kao posljedica tranzijenta. 'Odstupanja su se pojavila na uljnom sustavu za brtvljenje električnog generatora, uljnom sustavu motora reaktorske crpke, uljnom sustavu turbinskih ležajeva i na sustavu za pregrijavanje sekundarne napojne vode', objašnjava se.

Za otklanjanje utvrđenih odstupanja potrebno je dodatno vrijeme, zbog čega je zasad povratak elektrane u pogon odgođen za sljedeći tjedan. 

Kako NE Krško električnu energiju predaje HEP-u, o njemu ovisi hoće li hrvatski građani imati električnu energiju. Za sada još uvijek nismo dobili odgovor iz HEP-a koliko RH ima alternativnih izvora električne energije i hoće li doći do prekida struje.

>> Obustavljen rad NE Krško: Proglašen nenormalni događaj

Nuklearka Krško jučer je u priopćenju za javnost navela da automatsko zaustavljanje nuklearke u srijedu bilo izazvano iznenadnim ispadanjem 380-kilovoltnog dalekovoda zbog greške prekidača u rasklopnom postrojenju. Sigurnosni sustav zbog toga je isključio turbinu i reaktor nuklearke, a najavljivalo se da će nuklearka do kraja jučerašnjeg dana ili preko noći već biti uključena u mrežu. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene