Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva izvijestilo je da je nastavljeno sa zbrinjavanjem abzbestnog otpada iz kruga tvrtke Novi Plobest u Pločama, koje je bilo prekinuto u travnju ove godine radi nedostatka posebnih bačava u koje se otpad puni kako bi se odvezao u Njemačku na konačno zbrinjavanje.


U tvrtku Novi Plobest jučer je stiglo 320 specijalnih bačava koje bi trebale biti dovoljne za odvoz preostalog otpada.

Vezani članci Slika nije dostupna Optužnica protiv čelnika luke Ploče Slika nije dostupna 'Da Hrvati žive relaksiranije dokaz je veći broj prodanih automobila'

Tijekom jutra napunjeno je 30 bačava, a budući da su radnici koji rade na punjenju pod zaštitnim maskama punjenje će se zbog vrućine nastaviti u kasnim popodnevnim satima.

Prema planu tvrtke Novi Plobest sav otpad trebao bi biti zbrinut do kraja ovog mjeseca, navodi Ministarstvo.

Uklanjanje otpada provodi se na način da se otpad puni u metalne bačve koje dobavlja tvrtka CIAK d.o.o., uz miješanje s cementom koji se vlaži vodom dok se bačva ne napuni 20 centimetara ispod ruba, a završni sloj je cement.

Ministarstvo podsjeća da su po nalogu inspekcije zaštite okoliša pripreme na zbrinjavanju azbestnog otpada počele tijekom prošle godine.

Nakon što je provela sve pripremne radnje tvrtka Novi Plobest je 8. travnja ove godine obavijestila inspekciju zaštite okoliša da će s uklanjanjem otpada započeti 15. travnja.

Zagrebačka tvrtka CIAK d.o.o. s kojom tvrtka Novi Plobest ima sklopljen ugovor o zbrinjavanju opasnog otpada započela je s uklanjanjem otpada 15. travnja.

Tvrtka CIAK d.o.o. je 25. i 28. travnja otpremila dva šlepera bačava na konačno zbrinjavanje, ukupne težine 40.420 kilograma, a što je vidljivo iz pratećih listova.

Nakon toga je tvrtka Novi Plobest obavijestila inspekciju zaštite okoliša da je došlo do privremenog zastoja u zbrinjavanju otpada zbog kašnjenja u isporuci bačava koje dovozi tvrtka CIAK d.o.o.