Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nema uvjetnog otpusta

Horvatinčić dobio odbijenicu suda: Ne daju mu da iziđe iz zatvora, odslužio malo više od pola kazne

Tomislav Horvatinčić
Tomislav Horvatinčić Foto: Damjan Tadic/Cropix
Sud je odbio zahtjev Tomislava Horvatinčića za uvjetno puštanje iz zatvora nakon što je izdržao nešto više od polovine kazne od četiri godine i 10 mjeseci zatvora.

Vijeće Županijskog suda u Puli odbilo je zahtjev poduzetnika Tomislava Horvatinčića za uvjetno puštanje s izdržavanja zatvorske kazne zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je poginuo talijanski bračni par Salpietro.

Sud je odlučio da je prerano za Horvatinčićevo puštanje na slobodu, s obzirom na kazneno djelo koje je počinio, a zbog kojeg je osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora, piše Jutarnji list.

Dodaje kako je Horvatinčić zatražio uvjetno puštanje na slobodu nakon što je izdržao nešto više od polovine izrečene zatvorske kazne te da je kaznionica u kojoj služi kaznu navodno dalo pozitivno mišljenje o Horvatinčićevu zahtjevu.

Horvatinčić na tu odluku pulskog Županijskog suda ima pravo žalbe Visokom kaznenom sudu, nadodaje Jutarnji list, koji je ranije izvijestio da poduzetnik izdržava kaznu u kaznionici Lipovica - Popovača.

Pravomoćno osuđeni Tomislav Horvatinčić javio se sredinom srpnja 2021. u Centar za dijagnostiku zatvora u Remetincu radi izdržavanja zatvorske kazne nakon što mu je odbijena posljednja molba za odgodom.

Sutkinja izvršenja zagrebačkog Županijskog suda Martina Maršić odbila je Horvatinčićevu molbu za odgodu izvršenja zatvorske kazne nakon što je sud ustvrdio da se Horvatinčićeve kronične bolesti mogu liječiti u okviru zatvorskog sustava.

Obrana u tri navrata tražila odgodu odlaska u zatvor

Horvatinčićeva obrana već je u tri navrata, krajem ožujka i listopada 2020. te sredinom ožujka 2021. godine, tražila da mu se odgodi odlazak u zatvor. U prva dva navrata priložili su medicinsku dokumentaciju prema kojoj je navela da Horvatinčić mora na operaciju u inozemstvo jer se taj operativni zahvat ne može napraviti nigdje u Hrvatskoj, a pogotovo ne u Bolnici za osobe lišene slobode (BOLS).

Pravomoćno osuđeni poduzetnik posljednji je put dobio tromjesečnu odgodu izvršenja kazne zbog teškog zdravstvenog stanja u ožujku 2021. godine. Horvatinčić je u molbi naveo da mu se stanje uopće nije popravilo, već pogoršalo od ožujka 2020. kada je dobio prvu odgodu.

Horvatinčić je početkom prosinca 2019. pravomoćno osuđen za nesreću počinjenu 2011. tek nakon čitave sudske "sapunice" i tri ponovljena suđenja. Najprije je bio proglašen krivim, ali osuđen na uvjetnu kaznu, zatim je na drugome ponovljenom suđenju bio oslobođen zbog famozne sinkope, da bi na trećemu suđenju bio osuđen na bezuvjetnu kaznu.

Županijski sud u Zadru tek je u prosincu 2019. potvrdio osuđujuću presudu, a Horvatinčić je na izdržavanje kazne prvi put pozvan u ožujku 2020. godine.

Horvatinčić tvrdi da već dugi godinama boluje od maligne bolesti. Mediji ističu da su od prve odgode odlaska u zatvor novinari, kao i građani, više puta snimili kako ispija kave u Zagrebu, Samoboru i na ljetovanju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene