Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Još jedna runda pregovora predstavnika sindikata i Vlade o povećanju osnovice plaća za šest posto nije završila dogovorom.


Predstavnici sindikata nakon sastanka izjavili su nakon sastanka kako nisu čuli konkretnu ponudu Vlade, ali da razgovori idu u dobrom smjeru, uoči nove runde pregovora koja je zakazana za iduću srijedu.

Vezani članci Tomislav Tomašević Pogledajte što je Tomašević točno dogovorio sa sindikatima: Tisućica za svako dijete, tisućica za Uskrs, božićnica još i veća Radnici Čistoće u štrajku Sindikati odgovorili Tomaševiću: ''Mi nećemo snositi troškove štrajka u Čistoći jer ga nismo ni organizirali''

"Razgovori su išli u pravcu realizacije sporazuma kroz duže ili kraće razdoblje. Došli smo na pola puta do dogovora, a s ozirom na delikatnu situaciju, da ne dižemo tenzije, razočaranja ili očekivanja ljudi, želimo najprije o svemu obavijestiti naše članove", kazao je Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske, Dubravko Jagić, kazao je da sindikati nisu dobili nikakvu ponudu, odnosno ništa konkretno. 

Sindikati od Vlade žele konkretnu ponudu

Radi se o sporazumu po kojem osnovica za plaće zaposlenih u državnim službama treba porasti za šest posto slijedom rasta BDP-a za više od dva posto u dva uzastopna kvartala.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša uoči sastanka izjavio je novinarima kako je uobičajeno da Vladina strana predloži tekst mogućeg sporazuma s kojim bi izašli pred sindikalna tijela.

"Očekujemo vladinu ponudu. Ako se dogovori vraćanje osnovice u bilo kojem obliku, onda se to odnosi i na javne službe. Dug za 2016. bio je problematiziran zbog začkoljice "u dva, odnosno za dva kvartala". U dva se računa prosjek, a za dva ne. To je ono što bismo evenutalno iskomunicirati", kazao je Pleše. 

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić rekao je da su došli dobiti ono što im po zakonu pripada – božićnice i povećanje plaća. "Nećemo biti ničiji taoci, pogotovo ne javnih službi", poručio je Jagić.

Nastavak pregovora uslijedio je nakon što je u utorak Vlada zamolila za "time out" kako bi usuglasila ponudu iza koje može stati, s obzirom na to da su propali pregovori s javnim službama. Predstavnici Vlade danas bi trebali pred sindikate državnih službi izaći s novim prijedlogom i ponudom za povećanje osnovice. (/N.C./Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju