Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spašavanje Baranje

'Unuka me pitala šta je ovo? Rekao sam, djed je kupio jezero'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Baranja je izbjegla evakuaciju tri sela, a rijeka Karašica koja je prijetila izlijevanjem stavljena je pod kontrolu.

No, zbog izlijevanja kanala, nekoliko kuća je poplavljeno, a svi nasipi se i dalje nadziru. Iako je panika prošla, situacija se još uvijek prati, jer se kroz sedam dana očekuje veliki vodeni val Dunavom i Dravom. Vojska je i dalje na nasipima, a mjere opreza i dalje su na snazi. 'Situacija na Baranjskoj Karašici je pod kontrolom, zahvaljujući zečjim nasipima. Karašica pada za jedan centimetar po satu', rekao je Zoran Đuroković iz Hrvatskih voda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Batina prva na udaru Hrvatska na udaru vodenog vala: Evo koja su mjesta najugroženija! Slika nije dostupna Redovite mjere obrane Hrvatska u iščekivanju najvećeg vodnog vala u posljednih 50 godina!

Ipak Baranjci nisu zadovoljni, kažu da vodostaj na nekim mjestima ipak raste. Osim toga voda se veoma sporo povlaći. Oborine su prestale, a u cijeloj je zemlji bilo sunčano, no nevolje u toj regiji nisu u potpunosti prestale. Mala Karašica mogla je napraviti veliku štetu. Zečji su nasipi uspjeli staviti stvar pod kontrolu. Ništa se više ne prepušta slučaju. Čelična zavjesa trebala bi pojačati nasip uz Dunav koji lagano popušta pod pritiskom visokog vodostaja.

I u Šumarini se lakše diše i nema više panike iako ni ovaj puta nije prošlo bez štete. Voda se iz kanala probila do prvih kuća, ali na sreću evakuacija nije bila potrebna.

>> Stanje stabilno, mjere opreza i dalje na snazi

Ipak pred Baranjcima je jako puno posla, jer mnoga su dvorišta pod vodom, a vlasnici unatoč nadljudskim naporima i neprestanim ispumpavanjima ne uspijevaju iz njih 'istjerati' vodu. Dvorišta su potopljena još od utorka. 

Ivanu Drvoderiću iz Šumarine teško je boriti se s vodom iz dana u dan, jer u njegovom dvorištu njezina razina zbog podzemnih voda i dalje samo raste. No smisao za humor nije izgubio, pa je unučici, kojoj je četiri godine, kada ga je u čudu pitala, 'Djeda što je ovo?' odgovorio da je kupio jezero. 'Super, hoćeš li onda kupiti i čamac?', nije se dala smesti Ivanova unuka.

No unatoč činjenici da se zbog Karašice i pada njezinog vodostaja malo lakše diše, mještani su i dalje na oprezu, a osim dunavskog vala brinu ih i potencijalne opasnosti od zaraznih bolesti. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene