Saniranje štete koju je prouzrokovalo nevrijeme u Slavoniji - 2
Saniranje štete koju je prouzrokovalo nevrijeme u Slavoniji - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Istok Hrvatske sanira štetu nakon olujnog nevremena koje je jučer poslijepodne poharalo našički kraj i Slavonski Brod. Materijalna šteta je velika, a ima i teško ozlijeđenih.


Po dvorištu gospođe Ide rasuti crijepovi i cigle. Stablo je palo na telekomunikacijski vod, a vod je iščupao dio zida i krova.

"To je odjednom došlo, ja sam izašla. Počelo je jako lupati, sve je bilo zamagljeno. Ja ništa nisam vidjela", govori Ida Vidanić, iz Markovca Našičkog.

Vezani članci Evakuacija zametenih osoba u Gorskom kotaru Snijeg diljem zemlje, u Lici i Gorskom kotaru mećava: HGSS spasio tri osobe i psa koji su ostali zameteni Slika nije dostupna VIDEO Tuča, pijavica i jaka kiša poharali dijelove Slavonije

Nevrijeme koje je poharalo Našice ozlijedilo je 11 osoba, od čega jednu teže. Cijeli dan pokušavaju se sanirati posljedice. Na terenu su sve raspoložive ekipe. Samo su vatrogasci imali više od 100 intervencija.

Na jednoj kući vjetar je odnio zidani dimnjak, a krov bacio pred susjedovu kuću.

"Došla je pijavica, tu se nije vidjelo 10 metara. Vjetar kakav ja ne pamtim u ovom kraju, vjerojatno ni moji pokojni nisu takvo šta doživjeli", kaže Miro Hlavati iz Markovca Našićkog .

I u središtu grada oštećeni krovovi. Zbog opasnosti od pada, nogostupi su ograđeni vrpcama. Iz grada poručuju da su štete goleme.

"Oštećeni su dječji vrtić, dvije osnovne škole. Dio oštećenja je bio i na našičkoj vojarni koja je ovdje u gradu, dio oštećenja je bio i na našičkoj bolnici", kaže Josip Miletić, gradonačelnik Našica.

Našički park uz dvorac Dore Pejačević devastiran do neprepoznatljivosti. Snažan vjetar posvuda je rušio stabla, a ona su kidala električne vodove. Mnoga kućanstva ostala su bez struje.

"U kuhinji se frižider otopio, tepih mi je mokar", kaže Evica Hvizdak.

Pod porušenim stablima oštećeno je 30-ak automobila. Stradala je i novoobnovljena zgrada policije. 

"Na krovu je pala kapa dimnjaka koja je razbila crijep. Poplavljen je prvi kat zgrade. Možemo očekivati da će doći možda i do dizanja parketa i laminata", kaže Zoran Kon iz PU osječke-baranjske.

Štetu od nevremena zbraja i Slavonski Brod, gdje su udari vjetra dosezali 49 kilometara na sat.

Jedna je žena zadobila ozlijede opasne po život. Gledatelj koji nam je ustupio video, za dlaku je izbjegao pad stabla u dvorište.

I Našice i Slavonski Brod traže proglašenje elementarne nepogode. 

Nevrijeme i na požeštini i u Baranji

Teško ozlijeđena žena u slavonsko-brodsku bolnicu je primljena s teškim i po život opasnim ozljedama glave. Operirana je i za sada je stabilno. Ozlijeđene su četiri osobe. 

Damir Mirković, zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije rekao je da je saniranje štete u Brodu i četiri općine još u tijeku.

"Žurne službe su na terenu. Pomažu građanima. Danas je i vrijeme poslužilo za sanaciju šteta. Za sada je je šteta prijavljena na 25 stambenih objekata. I neki gospodarski objekti su pogođeni. Vjetar je odnio limeni krov tvornice Đuro Đaković Aparati, kao i limeni krov na objektu HŽ-a u Slavonskom Brodu. On je odnesen na električni vod željeznica pa sat vremena nije bilo željezničkog prometa na dionici od 35 kilometara", kaže Mirković.

Još se ne zna kolika je šteta.

"Županija čeka zahtjeve jedinica lokalnih samouprava za proglašenje prirodne nepogode. Vjerujem da ćemo te zahtjeve imati sutra i županija će proglasiti prirodnu nepogodu. Stručne službe će već sutra izaći na teren i krenuti sa procjenom šteta", zaključuje Mirković.

Nevrijeme je jučer pogodilo i dio požeštine, a žale se i voćari i vinogradari iz Baranje koji su na poljoprivrednim površinama imali štetu. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr