Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Većina pod nadzorom

Požar na Biokovu se i dalje širi, situacija nešto bolje na šibenskom i zadarskom području

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatra na teško pristupačnom terenu na Biokovu nije obuzdana, a požar se lagano širi kroz bukovu šumu, kamene litice, travu i udubine pune suhog gradnja, trave i lišća. Na području Promine, Svilaje i Kistanja požari još nisu lokalizirani, no iz Županijskog centra 112 Šibenik javljaju da je stanje u petak puno mirnije, a vatrogasci sve požare drže pod nadzorom.

"Aktivni su još požari na Svilaji i na području Kistanja te na Plomini gdje je izgorjelo više od 2000 hektara. Ovdje u Trbounju je privremeno središte za promatranje požara na području cijele šibensko-kninske županije, tu se vrši cijela koordinacija", izvijestio je za Dnevnik Nove TV reporter Šime Vičević.

Pročitajte i ovo U požaru na obiteljskoj kući u Draganićima poginula je jedna osoba Identitet zasad nepoznat Tragedija kod Zagreba: Nakon požara u obiteljskoj kući pronađeno tijelo Izgorjela je etaža kuće u vlasništvu 49-godišnjaka Detalji nepoznati Izgorjela etaža obiteljske kuće: Muškarac dobio opekline po glavi i tijelu, zadržan u bolnici

"Danas smo jedini aktivni dio imali na području Kistanja koji smo vrlo brzo stavili pod nadzor i sada se u ovom trenutku radi samo dogašavanje tih požarišta. Požarište na Plomini je pod kontrolom, ima izdimljavanja, ali vatrogasne snage u suradnji s hrvatskom vojskom to dogašavaju. Isto je stanje i na Svilaji gdje su se tijekom dana pojavila neka izdimljavanja, ali vatrogasno dežurstvo je na terenu i to ćemo tijekom večeri srediti", rekao je Darko Dukić, vatrogasni zapovjednik šibensko-kninske županije. 

"Stanje na požarištima u županiji jutros je relativno mirno. Požari na Promini, Svilaji i na području Kistanja još nisu proglašeni ugašenima ni lokaliziranima, ali više nema izdimljavanja. Vatrogasci su na terenu, dogašavaju požare, ali oni više ne predstavljaju opasnost za ljude i imovinu“, kazali su u šibensko-kninskom ŽC 112.

U Kistanjama su još aktivni požari kod vodotornja, na području sela Bjelanovići, Ležajići i Macure, no svi su pod kontrolom i očekuje se da bi uskoro mogli biti lokalizirani. Radi se na dogašavanju, dim se povremeno diže, no vatra ne prijeti kućama i na nepristupačnom je terenu.

Situacija u Zadarskoj županije je jutros vrlo dobra. Još se dežura kod Dobropoljaca. Dio snaga i dale se otpušta.

Vatrogasci pokašavaju obuzdati požar na Biokovu

Vatra na teško pristupačnom terenu na Biokovu nije obuzdana, a požar se lagano širi kroz bukovu šumu, kamene litice, travu i udubine pune suhog gradnja, trave i lišća, doznaje se u petak popodne od vatrogasnog zapovjednika Splitsko dalmatinske županije Dražena Glavine

Na Biokovu je 40-ak vatrogasaca koji pokušavaju zaustaviti širenje vatre na pojedinim planinskim predjelima, jutros i poslije podne dva kanadera "vodenim bombama" obuzdavaju vatru, a cijeli dan helikopter HRZ-a iz Makarske im prevozi vodu u "kruškama" jer imamo poteškoću dopreme vode, gori na oko 1400 metara nadmorske visine, dodao je Glavina.

Nekoliko pripadnika makarske službe HGSS-a cijelu je noć provelo na Biokovu kako bi od vatre obranili i sačuvali i planinarsku kućicu Slobodan Ravlić na Lokvi, doznaje se od Stipe Bušelića iz HGSS-a.

Zračne snage i vatrogasci gasit će sve do kraja dana, nakon čega će se vratiti u Makarsku i ponovno sutra u jutro krenuti na Biokovo kako bi na tom vrlo teškom i nepristupačnom planinskom terenu, udaljenom skoro tri sata hoda od najbliže ceste, nastavili s obuzdavanje požara koji će, s obzirom na teren i vrlo vruće vrijeme s visokim temperaturama gorjeti još koji dan, rekao je zapovjednik Glavina. (Hina)
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene