Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Govor drži Josipović

Napokon: '295. Alka bez političkih prepucavanja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijeli državni vrh sutra će biti u Sinju na 295. Alci. Nažalost, ta u svjetskim okvirima jedinstvena manifestacija posljednjih je godina postala poligon za politička prepucavanja.

Sinj opet živi Alku. Alkarski dvori polako poprimaju svoj konačni izgled. Desetak tisuća četvornih metara u kojima je cijela slavna povijest. Izgradnja Dvora na kraju će stajati osamdeset milijuna kuna. Izgradnju je pomagala i Vlada. Društvo je čak prodalo zbirku zlata i srebra za šest milijuna kuna koji su uloženi u izgradnju.

Pročitajte i ovo Sinjska alka Intervenirala i policija Dva strujna udara na poznatom trkalištu: "19-godišnjak se rukama uhvatio za zaštitnu ogradu tribina..." Sinjska alka u Beču i Badenu, ilustracija - 3 Europska turneja Nakon više od 100 godina, Sinjska alka održava se izvan Hrvatske: Zna se i pobjednik ovog neobičnog izdanja slavnog natjecanja

Predsjednik viteškog alkarskog društva kaže da će ove godine sve proteći u najboljem redu. 'Ja ne očekujem nikakve političke ispade bez obzira što će biti jako puno političara. Alka nije u službi politike ali političari žele alku za svoju promidžbu', rekao je Stipe Jukić, predsjednik Viteškog alkarskog društva.

Iz tamošnje su svečane lože govorili i Tito i Tuđman i Mesić. Josipu Brozu su svi pljeskali jer je tako moralo biti,Tuđmanu uglavnom pljeskali uz poneki zvižduk. No Stipi Mesiću zadnjih nekoliko godina su i zviždali i prijetili mu i psovali ga. Po prvi put u ulozi predsjednika sutra će govoriti Ivo Josipović.

Nezavisni gradski vijećnik Miro Bulj kaže da je bivši predsjednik Mesić potencirao sukob. Podsjeća na oduzimanje odličja generalu Norcu dan prije Alke i izjave o Alci kao seoskom derneku. 'Zbog čega se ispolitizirala Alka. Iz centara moći. Od bivšeg predsjednika Republike koji je htio dominaciju nad Alkom. Međutim, Alka je kulturna tradicionalna manifestacija', kaže Bulj.

Boško Vladović uz Alku je trideset godina. Petnaest puta je trčao kao alkar, bio je i ađutant i barjaktar. Sutra kao gledatelj ne očekuje nikakve ispade. Incidente iz prethodnih godina pripisuje uzavreloj političkoj situaciji. 'Sinj je dao puno branitelja. Tu se dogodio i Haag i Norac koji je bio vojvoda. I to je onda sve bilo vezano uz predsjednika, ti zvižduci. Ako netko dođe u goste, ja mu nikad ne bih zviždao.Ja bih ga primio ali to je sluh naroda u tom trenutku bio', kaže Vladović.

>> Nestankom rodilišta u Sinju, nestat će i - alkari!?

Više od politikantstva Alke, Sinjane boli najavljeno ukidanje rodilišta. 'Dok je nas bit će i Alke, samo nam fali rodilište u Sinju. Sad su ga prebacili u Split pa će ispast da će Splićani trčati Alku', kaže Vladović.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene