Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mijenjati 300-godišnji statut ili..?

Nestankom rodilišta u Sinju, nestat će i - alkari!?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hoće li uskoro nestati sinjskih alkara? Po statutu viteškog alkarskog društva, alkar se mora roditi u Sinjskoj krajini, a sinjsko rodilište zbog prevelikih troškova županijski Dom zdravlja namjerava ukinuti. Uskoro se naime, otvara novo rodilište u Splitu gdje u boljim uvjetima mogu rađati svi iz cijele županije. No Sinjani su krenuli u borbu.

Sinoć se u sinjskom rodilištu rodio mali Luka, no već ima predispozicije da jednog dana trči alku. Rodio se naime, u Sinju. Njegovoj mami on je treće dijete. Iskusila je ona i i splitsko rodilište, no ovdje joj je kaže, bolje. 'Drugačiji je osjećaj, sigurnost je. Osjećala sam se kao doma, neku sigurnost koju recimo u Splitu nisam', kazala je rodilja Marija Bilokapić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Velika svečanost Alka na svakom koraku: Gotovina i Markač posebni gosti u Sinju Slika nije dostupna Uskoro počinje 298. Alka Svi znaju za Alku, no jeste li znali ovo...

Lani se u sinjskom rodilištu rodilo oko 260 djece. Za Županijski dom zdravlja to je premalo da se pravdaju troškovi njegova održavanja pa ga planiraju ukinuti, a rodilje slati u novo splitsko odilište. No, vodstvo sinjske ispostave oštro se tome protivi. 'Ukidanjem rodilišta ne ukida se samo rodilište nego i hitna ginekološka služba, a znate da sinjska krajina pokriva preko 70.000 stanovnika', kazao je Ante Prolić, voditelj ispostave Županijskog doma zdravlja. Gradski vijećnik Miro Bulj stoga je pokrenuo i peticiju i prikupio više od 5.000 potpisa za očuvanje rodilišta. Inače, trebao bi se mjenjati i Statut viteškog alkarskog društva jer alkari se moraju roditi u Sinju. 'Činjenica je da više ne bi bili sinjski alkari. Mogu se zvati splitski alkari. Znamo da je alka institucija stara 300 godina da ima statut stariji od Ustava SAD-a. Mi moramo držati do te tradicije i iskonsko je u Sinju što se tiče alke rađanje', pojasnio je Bulj.

I brojni Sinjani protive se mjenjanju statuta i ukidanju rodilišta. No, ravnatelj Županijskog doma zdravlja napominje kako ionako teži slučajevi moraju u Split jer se u Sinju ne može operirati, a mora se platiti brojno osoblje. Za alkare ima rješenje. 'Ako treba napravit u splitskom rodilištu jedan naziv, nazovimo ga eksteritorij, kao Sinjsko rodilište da se tu rađaju mali Sinjani', kazao je Miran Propadalo, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije. Ipak, Sinjani bi radije da se mali alkari rađaju kod kuće, u rodilištu koje već nosi UNICEF-ov naziv 'Rodilište prijatelj djece'. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene