Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potres mozga i dva slomljena rebra - 15-godišnji dječak teško je stradao u padu konstrukcije koša na školskom igralištu u Mirkovcima.


Za adaptaciju već 50 godina nije pronađen novac. Očajni ravnatelj u namjeri da zaštiti djecu pred našom je kamerom prepilio i drugi koš. Sunčano poslijepodne i nevina dječja igra s umalo kobnim završetkom. 'Na učenika, bišeg učenika naše škole, koji je završio prošle godine 8. razred je pala konstrukcija od koša', rekao je ravnatelj Anto Vidović.

Vezani članci Ilustracija, pleme s Papue (Foto: AFP) Dječak kojeg je pleme kanibala htjelo pojesti vratio se kako bi ih preobratio Slika nije dostupna Do Europe nisu uspjeli doći: 'Poslala sam im novac, no odlučili su krenuti brodom'

Nakon postignutog gola dječak se hvata za obruč. Cijela konstrukcija se lomi i pada na njega. 'On se točno ne sjeća događaja, a mi smo utvrdili da se radi o ozljedama u smislu prijeloma dva rebra i blažeg potresa mozga', rekao je kirurg Miroslav Kasić. 'Policijski službenici o svemu su izvijestili općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima', izjavio je Luka Barunčić, glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske.

Igralište posljednji put adaptirano prije pola stoljeća

Navjerojatnije nitko neće odgovarati za ovaj tragičan događaj, jer se dogodio u vrijeme dok škola nije radila. Roditelji su ogorčeni. 'Djeca su kao djeca. Oni nisu odrasli ljudi oni se tu igraju, oni ostanu i poslije nastave i dođu tu, a evo - vidimo da je to, ovdje uvjeti nisu zadovoljavajući. Pedagoški standard ovdje ni jedan nije ispoštivan', rekao je roditelj Anto Jakovljević. Ovo igralište posljednji put adaptirano je prije pola stoljeća. Školska zgrada stara je 250 godina. Zidovi se raspadaju, nastava održava u hodniku, a povremeno i u cirkuskoj prikolici.

Učenici su godinama pretrčavali cestu. Tek nakon prozivanja u Dnevniku Nove TV gradska vlast postavila je semafor. 'Grad Vinkovci je u svom proračunu predvidio sredstva za prvu etapu i prvu fazu izgradnje osnovne škole u Mirkovcima', rekao je Zdenko Rečić iz vinkovačkog gradskog poglavarstva. Ali izgradnje zasad neće biti, jer ju je Ministarstvo odbilo sufinancirati.

Ministar Jovanović posljednjih se dana hvali reformom školstva, ali nije htio komentirati zašto Hrvatska, unatoč sve većem broju ovakvih nesreća, nema Pravilnik o minimalnim mjerama sigurnosti na školskim igralištima. Ravnatelju mirkovačke škole nije preostalo ništa drugo nego da rješenje problema pronađe sam.