Nakon putovanja po svjetskim muzejima Apoksiomen se vratio kući. Antički kip čija je vrijednost neprocjenjiva postaje glavni adut Malog Lošinja! Na njega će se vezati i cijela turistička ponuda otoka.


Apoksiomen se vratio kući! Nakon putovanja po svjetskim muzejima antički kip čija je vrijednost neprocjenjiva postaje glavni adut Malog Lošinja.

Vezani članci Gori deponij otpada u Malom Lošinju Lokalizran požar na odlagalištu otpada u Malom Lošinju: Nad gradom se nadvio gusti crni dim Branko Rafajac Ubojici djevojke u Malom Lošinju sud odredio prisilni smještaj u psihijatrijskoj ustanovi: Bio je u neubrojivom stanju

'U svoj rodni kraj, u Mali Lošinj, u mjesto gdje je otkriven 1997. i vađen iz mora 1999. godine. Nakon 20 godina srce nam je ispunjeno ljubavlju. Izuzetno smo ponosni, jer je ovo velika stvar za Lošinj', kaza Ana Kučić.

Dočekao ga je novi dom, preuređena Palača Kvarner. Muzej koji predstavlja spoj antike i modernoga doba. Jedini eksponat je sam kip.

'Riječ je o brončanom kipu koji datira iz 2. stoljeća na 1. stoljeće prije Krista koji se smatra najzačajnijim i cjelovitim brončanim podvodnim nalazom na području Mediterana', rekla je arheologinja Zrinka Ettinger Starčić.

Visok je 192 centimetra i težak 300 kilograma. Smješten je u apstraktnu bijelu sobu. 'U kojoj vam apoksiomen omogućuje da budete s njim gotovo jedan na jedan'', rekao je arhitekt Idis Turato.

No soba je devet, svaka ima svoju boju i svoju temu. Pričaju priče o njegovu nastanku, pronalasku i restauraciji.

'Šest godina je trajala restauracija, započela je njegova ekskluzivna promocija kako vezana uz izložbe, kako u Republici Hrvatskoj, tako u inozemstvu, koje su završile 2015. godine sa British Museumom u Londonu te muzejom Paul Getty u Los Angelesu', rekla je Ingrid Stanković, privremena ravnateljica Muzeja Apoksiomena.

Proteklih godina Apoksiomen je doista obišao svijet, vidjeli su ga milijuni turista. Toliko ih se očekuje i na Lošinju. Obilazit će ga cijele godine. Svečano otvorenje Muzeja bit će u subotu, 30. travnja.