Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Izuzetno ponosni

PREKRASNI OTOK POSTAO DOM TURISTIČKE ATRAKCIJE 'Nakon 20 godina srce nam je ispunjeno ljubavlju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon putovanja po svjetskim muzejima Apoksiomen se vratio kući. Antički kip čija je vrijednost neprocjenjiva postaje glavni adut Malog Lošinja! Na njega će se vezati i cijela turistička ponuda otoka.

Apoksiomen se vratio kući! Nakon putovanja po svjetskim muzejima antički kip čija je vrijednost neprocjenjiva postaje glavni adut Malog Lošinja.

Pročitajte i ovo Zapuštene Unije - 3 Otok na kraju svijeta Unije traže odcjepljenje, Komadina poručio: ''Neka razmisle kako im se ne bi dogodilo da im postane još teže'' Slika nije dostupna LUČKA UPRAVA POTVRDILA Raskinut ugovor o dogradnji luke Mrtvaška: Projekt vrijedan 80 milijuna kuna trebao je biti financiran iz EU fondova

'U svoj rodni kraj, u Mali Lošinj, u mjesto gdje je otkriven 1997. i vađen iz mora 1999. godine. Nakon 20 godina srce nam je ispunjeno ljubavlju. Izuzetno smo ponosni, jer je ovo velika stvar za Lošinj', kaza Ana Kučić.

Dočekao ga je novi dom, preuređena Palača Kvarner. Muzej koji predstavlja spoj antike i modernoga doba. Jedini eksponat je sam kip.

'Riječ je o brončanom kipu koji datira iz 2. stoljeća na 1. stoljeće prije Krista koji se smatra najzačajnijim i cjelovitim brončanim podvodnim nalazom na području Mediterana', rekla je arheologinja Zrinka Ettinger Starčić.

Visok je 192 centimetra i težak 300 kilograma. Smješten je u apstraktnu bijelu sobu. 'U kojoj vam apoksiomen omogućuje da budete s njim gotovo jedan na jedan'', rekao je arhitekt Idis Turato.

No soba je devet, svaka ima svoju boju i svoju temu. Pričaju priče o njegovu nastanku, pronalasku i restauraciji.

'Šest godina je trajala restauracija, započela je njegova ekskluzivna promocija kako vezana uz izložbe, kako u Republici Hrvatskoj, tako u inozemstvu, koje su završile 2015. godine sa British Museumom u Londonu te muzejom Paul Getty u Los Angelesu', rekla je Ingrid Stanković, privremena ravnateljica Muzeja Apoksiomena.

Proteklih godina Apoksiomen je doista obišao svijet, vidjeli su ga milijuni turista. Toliko ih se očekuje i na Lošinju. Obilazit će ga cijele godine. Svečano otvorenje Muzeja bit će u subotu, 30. travnja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene