Od utorka na snagu stupaju promjene koje donose dvije odrađene reforme, porezna i mirovinska. Prva donosi veće plaće i niže cijene, a druga duži radni vijek i manje mirovine za prijevremeno umirovljenje. Provjerili smo što i koliko planiraju ove godine odraditi ministri u drugim kritičnim područjima poput zdravstva, gospodarstva, javne uprave.

Galerija


Hitno treba srediti sustav hitne pomoći pa će ministar zdravstva ove godine raditi na integraciji hitne službe, opremanju objedinjenih hitnih prijema i dnevnih bolnica.

Vezani članci Bolnica u Klaićevoj (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška o brutalnom zločinu: "Znali smo za obiteljsko nasilje. Nije bilo propusta. Posjećivali smo obitelj redovito" Opasna zgrada, branitelji na čekanju - 2 Gdje je zapelo? Stanari braniteljske zgrade pet godina čekaju sanaciju nakon požara: "Obećanja smo se dosad naslušali... Imamo toga i previše"

Nabavljat će medicinsku opremu da smanji liste čekanja, provoditi skrining program za karcinom pluća i prostate i uvoditi promjene u sustavu plaća. ''Nastavljamo dalje s onim što smo zakonom predvidjeli, da oni ljudi koji rade više biti će bolje i nagrađeni kako bi stimulirali i njih koji rade, a i potaknuli one koji manje rade da rade više i kvalitetnije'', kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Kvalitetniju poslovnu klimu ministar gospodarstva u 2019. kani stvoriti uvođenjem aplikacije za elektroničko otvaraje tvrtke u dva dana, dodatnim smanjivanjem broja propisa za poduzetnike te ukidanjem i smanjivanjem parafiskalnih nameta. ''Uz kolegu Marića koji porezno rasterećuje hrvatske gospodarstvenike i građane, mi ćemo kroz ove administrativne i neporezna davanja rasteretiti za dvije i pol milijarde kuna u tri godine'', objasnio je Darko Horvat, ministar zdravstva.

Uvode se novi studijski programi

Radi boljeg povezivanja gospodarstva i znanosti, resorna ministrica za ovu godinu najavljuje uvođenje novih studijskih programa u tom smjeru na fakultetima. Kurikularna reforma će se od sljedeće školske godine početi provoditi u svim školama. ''32 tisuće učitelja i nastavnika mora proći edukaciju do jeseni i to po temama koje su već sada identificirane u školi za život u eksperimentalnom programu kao važne'', kazala je ministrica znanosti i obrzovanja Blaženka Divjak.

U reformi javne uprave ministar je u fazi analize što i kako poboljšati na polju učinkovitosti, digitalizacije i decentralizacije državne administracije. Za ovu godinu ističe korak naprijed u digitalizaciji. ’'Uvodimo projekt e-pečat, e-potpis, e-poslovanje, e-pristojba, centar dijeljenih usluga da sve naše baze javne vlasti komuniciraju međusobno, da naši sugrađani ne moraju više odlaziti po potvrde na šaltere, već da službenik koji rješava njihov predmet sam povlači iz sustava potvrde i rješava taj predmet'', istaknuo je ministar uprave Lovro Kuščević.

U prometu se nastavlja restrukturiranje cestovnog sektora, ali počinje i traženje strateškog partnera za privatizaciju Croatia Airlinesa.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr